Američki turista uhapšen u Sjevernoj Koreji

Američka vlada je u maju izdala upozorenje američkim građanima da ne putuju u Sjevernu Koreju
0 komentar(a)
pasoš, američki pasoš, Foto: Shutterstock
pasoš, američki pasoš, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.06.2014. 07:22h

Sjeverna Koreja uhapsila je američkog turistu zbog “neprijateljskih aktivnosti” i on je treći Amerikanac pritvoren u toj komunističkoj zemlji.

Amerikanac je ušao u Sjevernu Koreju 29. aprila kao turista i zbog aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonom Sjeverne Koreje je uhapšen i saslušan u policiji, saopštila je sjevernokorejska Centralna novinska agencija, prenijela je agencija AFP.

Ostali pritvoreni Amerikanci su 24-godišnji Metju Tod Miler, uhapšen u aprilu kada je očigledno pocijepao svoju vizu i zatražio azil u Sjevernoj Koreji i Kenet Bae, kojeg je sjevernokorejski sud označio kao militantnog hrišćanskog evangelistu.

Bae je uhapšen 2012. godine i osuđen je na 15 godina teškog rada zbog optužbe da je namjeravao da sruši vladu. Svi napori SAD da oslobode Baea nisu bili uspješni.

Američka vlada je u maju izdala upozorenje američkim građanima da ne putuju u Sjevernu Koreju.

SAD nema diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom, a ograničene konzularne usluge američkim građanima koji se razbole, povrede, koji su uhapšeni ili umru u Sjevernoj Koreji obavlja švedska ambasada u Pjongjangu, navela je agencija AFP.

Bonus video: