Obama: Putin da iskoristi šansu za normalne odnose sa Zapadom

On je ukazao da je primijetio neke ohrabrujuće signale iz Moskve, kao što je delimično povlačenje trupa sa granice sa Ukrajinom
3 komentar(a)
Dejvid Kameron, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Dejvid Kameron, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.06.2014. 17:10h

Predsjednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron poručili su na zajedničkoj konferenciji da Rusija još ima šansu da normalizuje odnose sa Zapadom.

"Predsjednik Vladimir Putin ima priliku da uspostavi saradnju sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i treba da je iskoristi kako bi se naši odnosi normalizovali", rekao je Obama novinarima nakon samita lidera sedam najrazvijenijih zemalja u Briselu.

On je ukazao da je primijetio neke ohrabrujuće signale iz Moskve, kao što je delimično povlačenje trupa sa granice sa Ukrajinom i prestanak otvorene podrške separatistima na istoku zemlje.

"Nema prostora za oklijevanje", poručio je američki predsjednik i dodao da će sljedeći mjesec biti ključan za buduće odnose SAD i EU sa Rusijom, a da će Rusija platiti tešku ekonomsku cijenu ako potpuno ne prestane sa pokušajima da destabilizuje Ukrajinu.

Kameron je rekao da će ovaj stav, koji dijele i ostali lideri G7, prenijeti Putinu prilikom bilateralnog susreta sa ruskim predsjednikom u Parizu na marginama obilježavanja 70. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Obama, koji nema planiran bilateralni susret sa Putinom, je ostavio mogućnost da njih dvojica ipak razmijene mišljenja.

"Svakako ćemo se vidjeti, mada to neće biti odvojen susret", rekao je Obama i dodao da je, s obzirom na cijenu koju je Rusija platila u Drugom svjetskom ratu, sasvim primjereno da Putin prisustvuje komemoraciji sa ostalim svjetskim liderima.

Obama protiv britanskog referenduma

Obama i Kameron su razmijenili mišljenja i o namjeri Britanije da za tri godine raspiše referendum o napuštanju EU, što je potez koji Obama ne podržava.

"Rekao sam mom dobrom prijatelju Dejvidu da su i Britanija i EU naši veoma važni saveznici i da želimo da Britanija nastavi da sjedi za istim stolom sa ostalim evropskim liderima, inače će se cio evropski projekat naći u opasnosti”, rekao je Obama.

Kameron je odvratio da je i njegov cilj da Britanija ostane u EU, ali da briselska administracija mora da se reformiše i da vrati Londonu neke nadležnosti koje su joj prema Lisabonskom sporazumu oduzete.

Dva lidera su nakon sastanka u Briselu krenuli za Pariz, gdje Obama ima zakazanu večeru sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom, a Kameron bilateralni susret sa Putinom.

Oland će se, takođe, večeras vidjeti sa Putinom tako da će, kako javlja francuska štampa, večerati dva puta u istom danu.

Bonus video: