Kanada: Ubijena tri policajca

Najgori napad na kanadsku policiju u posljednjih 120 godina desio se 2005. godine, kada su četiri policajca ubijena, dok su pretraživala farmu u jednom seocetu
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2014. 07:02h

Trojica policajaca su ubijeni a dvojica su ranjenu u oružanom incidentu, rijetkom za Kanadu, koji se dogodio u provinciji Nju Brunsvik, na zapadnoj obali zemlje, rekli su jutros policijski zvaničnici, a za počiniocem se još traga.

Lokalni policajac Damijen Terio izjavio je da se policija odazvala na poziv koji je dobila sa sjevernog ruba grada Monkton.

Trojica policajaca su poginuli, dok su dvojica zadobila rane koje nisu opasne po život, i njihovo stanje je stabilno.

"Još tragamo za čovjekom koji je pucao", rekao je Terio i dodao kako se vjeruje da je počinilac i dalje u Pajnharstu, dijelu Monktona u kojem se incident odigrao.

"Pozivamo ljude da ostanu u kućama i zaključaju se, a druge ljude da se klone te oblasti".

Terio je lično poznavao ubijene policajce, i rasplakao se usred razgovora sa novinarem.

Osumnjičeni za ubistvo je 24-godissnji Žastin Burk iz Monktona, u kojem živi 69.000 ljudi a koji se nalazi na 150 kilometara sjeveroistočno od Sent Džona, glavnog grada provincije Nju Brunsvik.

Policija je preko Tvitera objavila sliku osumnjičenog, na kojoj on nosi vojnu kamuflažnu uniformu, kao i dva pištolja.

Jedan građevinski radnik je posvjedočio da je ubicu vidio sinoć sa daljine, obučenog u kamuflažno odijelo, kako stoji na sredini ulice i drži pištolj uperen u policijska vozila.

Taj radnik je mislio da se radi o policajcu sve dok čovjek sa pištoljem nije počeo da puca. Radnik se zatim brzo povukao u kuću i ostao tamo sa porodicom, a jedan njegov komšija je potom napisao na socijalnoj mreži kako mu je od kuršuma razbijen prozor na kuhinji.

Prema riječima građevinskog radnika, u njegovoj inače mirnoj ulici rijetko ko je sinoć spavao, i čekalo se obavještenje da li je ubica uhapšen.

Vijest da su policajci ubijeni šokirala je grad. Policija je blokirala nekoliko ulica, a saobraćaj je izmješten.

Ovakav intenzitet nasilja je rijedak u Kanadi, naročito na njenoj istočnoj obali.

Najgori napad na kanadsku policiju u posljednjih 120 godina desio se 2005. godine, u zapadnoj provinciji Alberta. Tom prilikom su četiri policajca ubijena, dok su pretraživala farmu u jednom seocetu.

Galerija

Bonus video: