Putin: Nadam se da ovo nije nova etapa hladnog rata

Ruski predsjednik je ponovio da na jugoistoku Ukrajine nema "nijednog ruskog vojnika ni ruskog instruktora"
11 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2014. 12:13h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija nema nikakvu namjeru da pripoji susjednu Ukrajinu i da na jugostoku te zemlje nema nijednog ruskog vojnika.

U intervjuu francuskoj televiziji TF1 i radiju Evropa 1, čiji su izvodi danas objavljeni, Putin je kategorički odgovorio na pitanje ruskog pripajanja Ukrajine. "Ne, nismo to nikad radili i nećemo. Ukrajinske vlasti treba da organizuju dijalog s narodom, a to se ne radi pomoću tenkova i aviona već putem pregovora", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je ponovio da na jugoistoku Ukrajine nema "nijednog ruskog vojnika ni ruskog instruktora" i izrazio nadu da ova trenutna situacija "ne predstavlja novu etapu hladnog rata".

Rusija je i dalje spremna za dijalog sa SAD, što je najbolji način da se postigne uzajamno razumijevanje, poručio je Putin.

"Nemam razloga da vjerujem da američki predsjednik ne želi da razgovara sa ruskim predsjednikom, ali na kraju krajeva, on je slobodan da tako postupi", izjavio je on.

"Uvijek sam spreman za dijalog i mislim da je to najbolji način da se postave mostovi", istakao je šef ruske države, navodeći da je sa američkim predsjednikom Barakom Obamom do sada povremeno razgovarao telefonom.

Putin je ukazao na izuzetno agresivne akcije Vašingtona u međunarodnoj areni, navodi ruska agencija.

Nije tajna, naveo je on, da upravo SAD godinama sprovode "najagresivniju, najrigidniju politiku u cilju zaštite sopstvenih interesa, kako to shvata američka administracija".

"Mi jedva da imamo ikakve trupe u drugim zemljama, dok SAD imaju trupe svugdje, imaju vojne baze širom svijeta i svuda učestvuju u odlučivanju o sudbinama drugih naroda, iako su hiljadama kilometara udaljene od njihovih granica", konstatovao je Putin.

Ruskog predsjednika će, kako je najavljeno, sjutra primiti francuski šef države Fransoa Olanda u Jelisejskoj palati, a u petak će, zajedno sa drugim svjetskim liderima, prisustvovati obilježavanju 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiju (Dan D), navode francuski mediji.

Francusko predsjedništvo je ranije najavilo da će Oland primiti i američkog predsjednika Obamu u Jelisejskoj palati 5. juna.

Bonus video: