Jake policijske snage na Tjenanmenu

Vojna akcija protiv mirnih demonstranata počela je u noći između 3. i 4. juna 1989. Prema izvještajima većine svjetskih medija poginulo više hiljada ljudi
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2014. 07:41h

Pojačane policijske snage danas su raspoređene na Trgu Tjenanmen u Pekingu, kako bi spriječile svaki pokušaj obilježavanja 25. godišnjice gušenja studentskih demonstracija.

Na Trgu su danas raspoređene jedinice i vojne policije i drugih bezbjednosnih snaga. Osim toga, u blizini Trga na svakih 50 metara parkirana su policijska i vatrogasna vozila i vozila hitne pomoći.

Prije ulaska na Tjenanmen, prolaznici moraju da policiji pokažu dokumenta, prođu kroz kontrolna vrata i da otvore svoje torbe.

Još ozbiljnije kontrole prolaze stranci, a posebno novinari. Kineskim medijima zabranjeno je da izvještavaju o svemu što bi bio pokušaj obilježavanja godišnjice protesta.

"Namjeravali smo da posjetimo Zabranjeni grad, ali nas policija nije pustila, zatošsto nismo ponijeli pasoše. Rekli su nam da je samo danas neophodno pokazati dokumenta", rekla je agenciji Frans pres jedna australijska državljanka.

Novinar AFP-a snimio je koškanje između policije i nekoliko građana, ali su ga predstavnici bezbjednosnih snaga kasnije primorali da snimke izbriše.

Francuski dopisnici iz Pekinga javili su ranije da ih je policija šest sati ispitivala nakon što su na ulici intervjuisali ljude povodom studentskih demonstracija od prije 25 godina.

Uoči godišnjice, preventivno su privedeni disidenti i aktivisti za ljudska prava. Nekima je naloženo da napuste Peking, a nekima da ostanu u svojim kućama. Među njima ima političkih aktivista, umjetnika i advokata.

Vojna akcija protiv mirnih demonstranata počela je u noći između 3. i 4. juna 1989. godine. Tada je desetine hiljada vojnika uz podršku tenkova i drugih oklopnih vozila otvorilo vatru na demonstrante.

Prema zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povrijeđeno, ali je prema izvještajima većine svjetskih medija poginulo više hiljada ljudi.

Galerija

Bonus video: