EU podržala vladu nacionalnog jedinstva u Palestini

Izraelske vlasti žestoko su osudile formiranje nove palestinske vlade i isključile mogućnost nastavka mirovnih pregovora s Palestincima
0 komentar(a)
Ketrin Ešton, Foto: Reuters
Ketrin Ešton, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2014. 19:56h

Visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton pozdravila je danas obrazovanje palestinske vlade nacionalnog jedinstva i poručila da će saradnja EU s tom vladom zavisiti od pridržavanja ranijih sporazuma.

"Pozdravljamo imenovanje vlade nezavisnih ličnosti i objavu predsjednika (Mahmuda) Abasa da je nova vada privržena načelima rješenja 'dvije države' zasnovanom na granicama iz 1967, priznavanju prava Izraela da postoji, nenasilju i poštovanju ranijih sporazuma", navodi se u saopštenju iz Spoljnopolitičke službe EU.

Ešton je dodala da će saradnja EU s palestinskom vladom zavisiti od pridžavanja tih načela i obaveza.

Članovi nove palestinske vlade nacionalnog jedinstva, sastavljene od nezavisnih ličnosti i tehnokrata, položili su u ponedjeljak zakletvu u Ramali, čime je napravljen korak ka okončanju podjele dvije palestinske grupe - Fataha i Hamasa.

Visoka predstavnica EU je rekla da se proces palestinskog pomirenja suočava s mnogim izazovima, ali i da stvara nove mogućnosti za mirovni proces, demokratsku obnovu, kao i za palestinski narod i u Gazi i na Zapadnoj obali.

Izraelske vlasti žestoko su osudile formiranje nove palestinske vlade i isključile mogućnost nastavka mirovnih pregovora s Palestincima.

Izrael je nezadovoljan zato što je Abas formirao vladu u saradnji s palestinskim pokretom Hamas, koji Izrael i Zapad smatraju terorističkom organizacijom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da je "duboko uznemiren" odlukom SAD da održi odnose s palestinskom vladom nacionalnog jedinstva.

SAD su, kao i EU, poručile da ta vlada mora da se odrekne nasilja i prizna pravo Izraela na postojanje.

Bonus video: