Stupile na snagu američke sankcije Rusiji zbog trovanja Skripalja

Moskva je u više navrata odlučno demantovala svoje učešće u trovanju Sergeja i Julije Skripalj
8 komentar(a)
Julija Skripalj, Sergej Skripalj, Foto: Screenshot (YouTube)
Julija Skripalj, Sergej Skripalj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.08.2018. 19:58h

Američke sankcije uvedene Rusiji, zbog njenog navodnog učešća u trovanju nervnim agensom bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, stupile su danas na snagu.

Američka administracija saopštila je ranije ovog mjeseca da namjerava da uvede sankcije Rusiji pošto je utvrdila da je ona nelegalno upotrijebila hemijsko oružje u tom slučaju.

Kako je objavljeno u američkom Saveznom registru, sankcije predviđaju stroža ograničenja izvoza proizvoda važnih za nacionalnu bezbjednost, kao i izuzeća u civilnom vazduhoplovnom saobraćaju.

Predviđeno je i uvođenje još jednog paketa sankcija za tri mjeseca, ako Rusija ne ponudi čvrste dokaze da neće ponovo upotrijebiti hemijsko oružje. Te sankcije bi mogle jače da pogode Rusiju, ako budu usmjerene na ruske državne banke.

Moskva je u više navrata odlučno demantovala svoje učešće u trovanju Sergeja i Julije Skripalj u britanskom gradiću Solsberiju 4. marta. Njih dvoje su se u međuvremenu oporavili, a zbog tog slučaja došlo je do talasa uzajamnog protjerivanja diplomata zapadnih zemalja i Rusije.

JWPlayer video mesto

Bonus video: