Obješen iranski opozicionar: "Vodio rat protiv boga"

Tokom 80-tih godina prošlog vijeka, ovaj politički zatvorenik je sa 16 godina prvi put osuđen i proveo pet godina u zavoru Kazerun
1 komentar(a)
Golamreza Kosravi, Foto: Screenshot (YouTube)
Golamreza Kosravi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.06.2014. 09:39h

Poznati iranski opozicionar i politički zatvorenik iz 80-tih godina prošlog vijeka Golamreza Hosravi Savadžani obešen je, uprkos međunarodnom pritisku da se obustavi izvršenje smrtne kazne.

Golamreza Hosravi Savadžani (49) osuđen je za "moharebeh" (vođenje rata protiv Boga) i Vrhovni sud je potvrdio tu presudu.

Pošto je stigla informacija da će biti izvršena smrtna kazna, Nacionalni savjet za otpor Iranu (NCRI) sa sjedištem u Parizu apelovao je na međunarodnu zajednicu, a posebno na Evropsku uniju, američku vladu, generalnog sekretara UN, visokog komesara za ljudska prava UN i sve organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda izražavanja, da preduzmu hitne i djelotvorne mjere za sprečavanje tog pogubljenja.

Tokom 80-tih godina prošlog vijeka, ovaj politički zatvorenik je sa 16 godina prvi put osuđen i proveo pet godina u zavoru Kazerun zbog podrške Narodnoj mudžahedinskoj organizaciji Irana (PMOI).

Hosravi je uhapšen i 2008. i osuđen na tri godine zatvora zbog kontakata sa PMOI i od tada je u zatvoru. Tokom odsluženja kazne 2012. ponovo je optužen, sada za "moharebeh" i osuđen na smrtnu kaznu zbog finansijske podrške PMOI.

AFP podsjeća da je PMOI osnovan 60-tih godina prošlog vijeka kao opozicija prozapadno orijentisanom iranskom šahu.

Poslije Islamske revolucije 1979. i svrgavanja šaha, PMOI se okrenuo oružanoj borbi protiv iranskih vjerskih vođa i Teheran ih smatra odgovornim za ubistvo na hiljade iranskih civila i zvaničnika.

Iran navodi da članovi PMOI koji su sada u egzilu u Iraku treba da budu izručeni kako bi se suočili s optužbama.

Bonus video: