Vojska na Tajlandu bi da spriječi proteste: Kazne za učesnike i njihove porodice

Među demonstrantima koji se u Bangkoku svakodnevno okupljaju od vojnog udara ima najviše članova pokreta "Crvene košulje"
71 pregleda 0 komentar(a)
Tajland, vojska, Foto: Reuters
Tajland, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2014. 08:27h

Tajlandska vojna hunta rasporedila je jutros na ulicama Bangkoka oko 6.000 policajaca i vojnika kako bi spriječila proteste građana protiv vlasti.

U prestonici Bangkoku se od 22. maja, kada je vojska uvela vanredno stanje i preuzela kontrolu nad državom od civilnih vlasti u Tajlandu, svakodnevno održavaju protesti, prenijela je agencija AFP.

General tajlandske vojske Prajut Čan-O-Ča je upozorio demonstrante da njima, pa čak i njihovim porodicama, prijeti kazna za učešće u protestima u skladu sa strogim zakonima na snazi tokom vanrednog stanja, ali dosad nije preduzimao oštrije mjere, niti koristio silu protiv demonstranata.

Čak 6.000 policajaca i vojnika raspoređeno je danas na ulicama Bangkoka zbog glasina da će demonstranti večeras održati nekoliko velikih skupova, dogovorenih preko društvenih mreža, pa su snage reda i mira blokirale nekoliko centralnih gradskih ulica da bi spriječili bilo kakva okupljanja.

"Na osam mjesta širom grada smo rasporedili 38 kombinovanih jedinica vojske i policije. Situacija je zasad normalna i nema znakova da se spremaju protesti", izjavo je zamjenik direktora tajlandske policije Somjot Pumpanmung.

Među demonstrantima koji se u Bangkoku svakodnevno okupljaju od vojnog udara ima najviše članova pokreta "Crvene košulje", odnosno pristalica svrgnute vlade na čelu sa premijerkom Jingluk Šinavatrom i njenog brata crnogorskog državljanina i milijardera Taksina, ali ima i običnih zagovornika demokratije iz redova srednje klase.

Bonus video: