Razmjena zatvorenika: Pet Avganistanaca za jednog američkog vojnika

Američki vojnik Bouv Bergdal, kojeg su talibani pet godina držali u zatočeništvu u Avganistanu, oslobođen je i u nadležnosti je SAD
0 komentar(a)
Bouv Bergdal, Foto: Reuters
Bouv Bergdal, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2014. 09:57h

Američki vojnik Bouv Bergdal, kojeg su talibani pet godina držali u zatočeništvu u Avganistanu, oslobođen je i u nadležnosti je SAD, rekao je juče predsjednik Barak Obama.

Kao dio dogovora o Bergdalovom oslobađanju, SAD će pet talibanskih zatočenika iz Gvantanama na Kubi predati u nadležnost Katara, saopštili su američki zvaničnici.

Bergdal je oslobođen nakon višemjesečnih indirektnih pregovora između SAD i talibana, u kojima je posredovao Katar.

Bergdal, iz Ajdaha, je bio jedini poznati nestali američki vojnik u avganistanskom ratu koji je pokrenut ubrzo nakon napada na SAD 11. septembra 2001.

Militanti su ga zarobili pod nepoznatim okolnostima na istoku Avganistana 30. juna 2009, oko dva mjeseca pošto je stigao u tu zemlju.

Obama se zahvalio Kataru na ulozi u Bergdalovom oslobađanju, kao i avganistanskoj vladi.

"Pomaže mirovnom procesu"

Oslobađanje pet avganistanskih pritvorenika iz zatvora SAD u zamjenu za jednog američkog vojnika može da "pomogne" u pokretanju mirovnog procesa u Avganistanu, ocijenio je danas zvaničnik avganistanskog Visokog savjeta za mir Ismael Kasimijar.

Oslobađanje zatvorenika "pokazuje da sve strane imaju dobru volju da se izgradi povjerenje i da se u skoroj budućnosti započnu mirovni pregovori", rekao je zvaničnik Visokog savjeta koji bi trebalo da radi na postizanju pomirenja s talibanima i drugim pobunjeničkim grupama.

Portparol avganistanskih pobunjenika Zabihula Mudžahid je međutim rekao da razmjena zatvorenika nije obavljena u kontekstu mirovnih pregovora.

"U pitanju je samo razmjena zatvorenika, tu nema političke odluke", rekao je portparol.

Bonus video: