Mundijal u Brazilu: Obrazovanje vrijedi više od Nejmara

Svjetsko fudbalsko prvenstvo preraslo je u političko pitanje i razvilo se u čisto brazilski događaj
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 15:12h

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu pretvorilo se u političko pitanje. Masovni protesti protiv izgradnje skupih stadiona ne samo da su uticali na raspoloženje među stanovništvom nego su iz korijena promijenili zemlju.

Bila je to neobična scena: brazilski reprezentativci sleteli su na aerodrom u Rio de Žaneiru, a tamo su ih umjesto oduševljenih navijača u zeleno-žutim dresovima dočekali bijesni učitelji sa transparentima: Vjeruj mi, obrazovanje vrijedi više od Nejmara i Nije nam potrebno Svjetsko prvenstvo.

Nije samo Nejmar, 22-godišnja zvijezda brazilske reprezentacije, bio začuđen takvim dočekom. U normalnim okolnostima nacionalni tim jedva može da se odbrani od navale obožavalaca. Odjednom, reprezentativce okružuju beskućnici koji protestuju. Čak je i policija morala da bude angažovana, kako bi autobus sa sportistima mogao da se probije kroz masu demonstranata.

Učitelji, šoferi, policajci,Indijanci

Nema razdraganih navijača, nema bubnjara, nema razgolićenih samba-plesačica – Brazil je u bluz raspoloženju uoči Svetskog prvenstva u fudbalu. Nekoliko dana uoči početka velikog turnira, nastavlja se protestni talas zbog skupih stadiona i zapostavljenih škola i bolnica u zemlji. Štrajkuju učitelji, vožači autobusa, policajci.

„Fudbal i politika zapravo nemaju ništa zajedničko, ali to se upravo mijenja“, kaže istraživač javnog mnjenja Valeriano Košta sa univerziteta Unicamp iz grada Kampinas, nedaleko od Sao Poala: „Za Brazil je ovo prvo pravo političko Svjetsko prvenstvo.“

A to onda izgleda ovako: u glavnom gradu Braziliji, 300 Indijanaca ofarbanih ratničkim bojama, lukovima i strelama napada ulaz brazilskog kongresa, kako bi državi skrenuli pažnju na nedovoljnu zaštitu rezervata u kojima žive.

Svjetsko fudbalsko prvenstvo preraslo je u političko pitanje i razvilo se u čisto brazilski događaj. Prema podacima Ministarstva za turizam, 80 odsto kupaca karata za prvenstvo je iz Brazila. Od do sada 2,7 miliona prodatih karata, 500.000 je u rukama turista iz inostranstva, a očekuje se da će ih ukupno biti oko 600.000. Poređenja radi, na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Njemačkoj bilo je 1,3 miliona gledalaca iz inostranstva.

„Zbog toga što na ovo Svjetsko prvenstvo ne dolazi toliki broj stranih posjetilaca, nije toliko veliki ni pritisak da sve mora da funkcioniše“, kaže Košta za DW. Brazilci su naviknuti na svakodnevni haos i neće se čuditi ako ne bude sve teklo glatko. Velika očekivanja da će Svjetsko prvenstvo biti katalizator za privredni rast kao i da će doprinijeti izgradnji nacionalne saobraćajne mreže svedena su na minimum. I oduševljenje za samo fudbalsko takmičenje je nestalo. Gotovo da ništa nije ostalo od euforije kakva je viđena 2007. godine, kada je odlučeno da se prvenstvo održi u Brazilu.

Opozicija koristi priliku

Najprije je četiri petine Brazilaca pozdravljalo održavanje fudbalskog prvenstva u svojoj zemlji. Za vrijeme održavanje Kupa konfederacija u julu 2013. godine podrška je pala na 65 odsto, a danas je ispodpolovična – 48 odsto. U autorskom tekstu, za španski El Pais bivši predsjednik Brazila Lula da Silva optužio je opoziciju za širenje lošeg raspoloženja u zemlji:

„Svjetsko prvenstvo se zloupotrebljava u predizbornoj kampanji. Pojedinci se zalažu za neuspjeh prvenstva kao da će time povećati svoje šanse na izborima.“

Za Doru Kramer, kolumnistkinju dnevnog lista, O Globo jasno je da pobjeda ovoga puta mora da se traži van fudbalskog terena.

„Ako se sve bude dobro odvijalo, to će ići u prilog vladi. Ako ne, predsjednica Dilma Rusef će na oktobarskim izborima ove godine morati da plati.“ Istraživač javnog mnjenja Košta proteste protiv Svjetskog prvenstva vidi kao početak jedne nove epohe: „Svjetsko prvenstvo kao veliki komercijalni događaj sve više gubi podršku. Mislim da će FIFA ubuduće da izbjegava zemlje u kojima bi moglo da se računa sa protestima. U taj rizik se više neće upuštati.“

Galerija

Bonus video: