Pompeo: Ne želimo hladni rat s Pekingom; Đieči: SAD da prestanu da šalju vojne brodove i avione

"SAD žele da osiguraju da Kina djeluje odgovorno i na fer način "u podršci bezbjednosti i dobrobiti obje naše zemlje", rekao je Pompeo
52 pregleda 0 komentar(a)
Vei Feng, Jang Đieči, Majk Pompeo, Džim Matis, Foto: Reuters
Vei Feng, Jang Đieči, Majk Pompeo, Džim Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2018. 19:38h

Državni sekretar SAD Majk Pompeo danas je prenio visokim kineskim zvaničnicima zabrinutost zbog militarizacije Južnog kineskog mora i zatvaranja brojnih muslimana Ujgura u Kini.

"SAD žele da pojačaju saradnju s Pekingom a ne "hladan rat", ali i dalje postoje znatne razlike oko nekih tema sa Kinom", rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu sa kineskim kolegom Jang Điečijem.

"SAD žele da osiguraju da Kina djeluje odgovorno i na fer način "u podršci bezbjednosti i dobrobiti obje naše zemlje", rekao je Pompeo.

Kineski zvaničnik je rekao da SAD treba da prekinu akcije koje ugrožavaju kineski suverenitet u Južnom kineskom moru kao i njihovo "miješanje u unutrašnje stvari Kine" po pitanju ljudskih prava.

"Kineska strana jasno je rekla da SAD treba da prestanu da šalju svoje vojne brodove i avione blizu kineskih ostrva", rekao je Jang Đieči na istoj konferenciji za novinare.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo i ministar odbrane Džim Matis danas su se sastali sa kineskim kolegama Jang Điečijem i Vei Fengeom u Stejt departmentu.

Ti razgovori trebalo je da budu održani u Pekingu prošlog mjeseca ali su odloženi kada je Vašington najavio nove prodaje oružja Tajvanu, i kada su se američkli i kineski brodovi skoro sudarili u Južnom Kineskom moru.

Bonus video: