SAD predlažu Francuskoj da umjesto Rusiji proda nosače helikoptera NATO-u

Nosač “Mistral” može da nosi 16 helikoptera, četiri letjelice, 60 oklopnih vozila, 13 tenkova i do 700 vojnika
6 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, NATO
Anders Fog Rasmusen, NATO
Ažurirano: 30.05.2014. 08:50h

Grupa uticajnih američkih kongresmena pozvala je danas Francusku da otkaže prodaju dva savremena nosača helikoptera Rusiji.

Umjesto toga oni predlažu da se nosači helikoptera prodaju NATO-u, ili da se daju u zakup.

"Takva trgovina će poslati jak signal ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da saveznici NATO neće tolerisati ili, na bilo koji način, omogućiti njegove nesmotrene poteze”, naveli su američki kongresmeni u pismu generalnom sekretaru NATO-a Anders Fog Rasmusenu, prenosi agencija Rojters.

Predlog Vašingtona i evropskih partnera da zvanični Pariz preispita svoju odluku o prodaji vojne opreme visoke tehnologije Moskvi uslijedio je poslije ruske akcije u Ukrajini, uključujući pripajanje Krimskog poluostrva Rusiji.

Istovremeno kupovina brodova povećala bi kapacitete NATO, u vrijeme kada mnoge članice smanjuju izdvajanja za odbranu, uz ponovno uvjeravanje u bezbjednost partnera u centralnoj i istočnoj Evropi, naveli su američki kongresmeni.

Francuska je ranije saopštila da će ispuniti dogovoreni posao sa Rusijom, jer bi odustajanje nanijelo više štete Parizu nego Moskvi.

Posao je vrijedan 1,66 milijardi dolara i uposlio bi oko 1.000 ljudi, a uključio bi i opciju narudžibine još dva takva nosača “Mistral” koji mogu da nose 16 helikoptera, četiri letjelice, 60 oklopnih vozila, 13 tenkova i do 700 vojnika.

Bonus video: