Pakistan: Muž kamenovane trudnice ubio svoju prvu ženu

Ikbal je uspio da izbjegne zatvorsku kaznu jer mu je, prema kontroverznim pakistanskim rodbinskim zakonima, sin oprostio ubistvo
1 komentar(a)
Farzana Igbal, Pakistan, Foto: Reuters
Farzana Igbal, Pakistan, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2014. 17:23h

Suprug Pakistanke, koju je porodica kamenovala na smrt jer se udala protiv njihove volje, ubio je svoju prvu ženu, kazao je on za Frans pres.

Farzana Igbal (25), kamenovana je i na smrt pretučena dok je bila u petom mjesecu trudnoće ispred zgrade Vrhovnog suda u Lahoreu jer se udala za čovjeka kog je volela, a kako je njen suprug kasnije izjavio, policija je mirno stajala i ništa nije učinila da je zaštiti.

Farzanu, rođenu Parvin, napalo je i ubilo više od 20 ljudi, među kojima su bili njen otac i brat.

Bestidan i brutalan način na koji je ubistvo izvedeno, usred dana, u centru drugog po veličini pakistanskog grada, izazvalo je bijes aktivista za zaštitu ljudskih prava i javnosti širom svijeta.

Novu notu ovom dogadjaju donijelo je priznanje Muhameda Igbala (45) da je svoju prvu ženu ubio da bi se oženio Farzanom.

"Bio sam zaljubljen u Farzanu i ubio sam prvu ženu zbog te ljubavi", izjavio je Igbal, dodajući da je prvu suprugu zadavio.

Ikbal, koji je rekao i da je uspio da izbjegne zatvorsku kaznu jer mu je, prema kontroverznim pakistanskim rodbinskim zakonima, sin oprostio ubistvo.

U djelovima Pakistana, pretežno muslimanskoj državi od 180 miliona stanovnika, od žena se očekuje da pristanu na ugovoreni brak, a odbijanje može da znači "ubistvo iz časti".

Mnoge pakistanske porodice smatraju da je za ženu nečasno da se zaljubi i sama izabere muža.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi isti zakoni po kojima je Igbar izbegao kaznu, mogli da se primijene i na Farzanine ubice.

Bonus video: