Osnovana Evroazijska ekonomska unija na čelu sa Rusijom

"Ta je Unija ekonomska i ne dotiče se suvereniteta zemalja članica", istakao je Nazarbajev, dodajući da nova organizacija predstavlja "most između Istoka i Zapada"
37 komentar(a)
Lukašenko, Nazarbajev i Putin, Foto: Beta/AP
Lukašenko, Nazarbajev i Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.05.2014. 14:31h

Rusija je u četvrtak s Bjelorusijom i Kazahstanom potpisala sporazum o osnivanju Evroazijske ekonomske unije, organizacije namijenjene daljem jačanju odnosa te tri bivše sovjetske republike koje su već povezane carinskom unijom, prenose agencije.

Dokument su u Astani, glavnom gradu Kazahstana, potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin, bjeloruski Aleksandar Lukašenko i kazahstanski Nursultan Nazarbajev.

"Naš današnji sastanak ima posebnu i, bez pretjerivanja, epohalnu važnost", rekao je Putin nakon potpisivanja sporazuma.

Novoosnovani trgovinski blok trebao bi, kako se nadaju zemlje potpisnice, predstavljati konkurenciju svjetskim ekonomskim divovima - Evropskoj uniji, Sjdinjuenim Državama i Kini.

"Ta je Unija ekonomska i ne dotiče se suvereniteta zemalja članica", istakao je Nazarbajev, dodajući da nova organizacija predstavlja "most između Istoka i Zapada".

Sporazum bi trebao da stupi na snagu 1. januara 2015. pošto ga ratifikuju parlamenti zemalja članica. Tri zemlje zajedno imaju oko 170 miliona stanovnika. Unija predviđa slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i radne snage, te koordinaciju ekonomskih politika.

Moskva se ranije nadala da će se Uniji pridružiti i Ukrajina, ali su njeni odnosi s Rusijom zamrznuti otkad je u februaru svrgnut proruski ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, prenosi Rojters.

Preostale zemlje nasljednice Sovjetskog Saveza zasad su odbile da uđu u Uniju, premda su Jermenija i Kirgistan najavili da razmatraju ulazak u tu asocijaciju.

Bonus video: