Maršal El-Sisi ubjedljivo pobijedio na izborima u Egiptu

Penzionisani feldmaršal El-Sisi osvojio je 23,38 miliona glasova, a ljevičarski političar Hamdin Sabahi 735.285 glasova
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2014. 08:02h

Bivši šef vojske Egipta, Abdel Fatah el-Sisi, pobijedio je na predsjedničkim izborima s više od 92 odsto glasova, teško porazivši svoj jedinog protivnika, objavio je jutros njegov štaba na osnovu prebrojavanja gotovo 100 odsto glasova.

Nije bilo sumnje da će El-Sisi ubjedljivo pobijediti, a on se nadao da će odziv glasača biti veliki da bi time legitimitet dobilo svrgavanje, jula prošle godine, ranijeg predsjednika, islamiste Muhameda Mursija koga je zbacila vojska pod Sisijevom komandom.

Penzionisani feldmaršal El-Sisi osvojio je 23,38 miliona glasova, a ljevičarski političar Hamdin Sabahi 735.285 glasova.

Nevažećih listića bilo je 1,07 milion ili skoro 350.000 više od broj glasova koje je dobio 59-godišnji Sabahi.

Međutim iz El-Sisijevog štaba navode da je odziv glasača bio oko 44 odsto, čak i pošto je glasanje produženo juče na trechi dan, što je daleko ispod 52 odsto koliko je bila na izborima juna 2012. kada je pobijedio Mursi.

EL Sisi (59) je u televizijskom intervjuu prošle nedjelje čak rekao da želi da glasa više od 40 miliona ljudi, od skoro 54 miliona upisanih birača, da pokažu svijetu koliku on ima podršku.

Ipak El Sisijeve pristalice slavile su prošle noći u Kairu, Aleksandriji i nizu drugih gradova.

Kritičari su ocijenili da je interesovanje glasača bilo malo, čak i među El Sisijevim pristalicama jer je bilo jasno da je njegova pobjeda gotova stvar.

Drugi smatraju da slab odziv pokazuje nezadovoljstvo El-Sisijem u široj javnosti koja vjeruje da on nema konkretne plan da izvuče Egipat iz problema i da će se vladati autokratski, kao i svrtgnuti Hosni Mubarak.

Jedan član izborne komisije objavio je za vladin list Al-Ahram da je "oko" 25 miliona ljudi izašlo da glasa prema do tada raspoloživim rezultatima, od nešto manje od 54 miliona upisanih birača, i da će se taj broj povećati, odnosno da će odziv biti blizu 50 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Galerija

Bonus video: