Obama: SAD moraju da predvode svijet, ali uzdržano

Obama je danas rekao da je terorizam i dalje najdirektnija prijetnja američkoj bezbjednosti
8 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.05.2014. 16:44h

Američki predsjednik Barak Obama proglasio je u srijedu da su Sjdinjene Države, poslije "dugog doba ratovanja", i dalje "zemlja najpotrebnija svijetu", ali se založio za uzdržanost prije pokretanja novih vojnih akcija.

Pred najnovijom klasom oficira koja je diplomirala na Vojnoj akademiji Vest Point u državi Njujork, Obama je branio svoju spoljnu politiku rekavši da bi "izdao svoju obavezu prema vama, i zemlji koju volimo, da sam vas poslao u opasnost samo zato što sam negdje u svijetu vidio problem koji treba riješiti ili što sam brinuo zbog kritičara koji smatraju da je vojna intervencija jedini način da se izbjegne da Amerika izgleda slaba".

Bijela kuća pokušava da potisne kritiku da je predsjednikov pristup problemima svijeta isuviše oprezan što ohrabrilo rivale. Obama i njegovi savjetnici kažu da su njegovi napori da se SAD ne uključe u nove vojne sukobe, u skladu sa stavom američkog javnog mnenja.

Dok se SAD povlače iz dva rata - u Avganistanu i Iraku, koji su uslijedili poslije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001, Obama je danas rekao da je terorizam i dalje najdirektnija prijetnja američkoj bezbjednosti. Ali, ukazao je da je ta pretnja, sa centralizovane Al Kaide, prešla na niz njenih pod-organizacija, te se mora promijeniti i američki odgovor.

Umjesto pokretanja velikih vojnih akcija, Obama se založio za partnerstvo sa zemljama gdje terorističke mreže traže uporište. To uključuje novi fond od pet milijardi dolara za pomoć drugim zemljama u borbi protiv terorizma i dodatna sredstva za obavještajnu službu ministarstva odbrane za nadzor, izviđanje, specijalne operacije i druge aktivnosti.

Obama je krvavi građanski rat u Siriji ocijenio više kao antiteroristički izazov, nego kao humanitarnu krizu. On je branio svoju odluku da se američka vojska ne uključi u taj sukob, ali je rekao da će tražiti da se poveća podrška sirijskoj opoziciji, kao i susjednim zemljama - Jordanu, Libanu, Turskoj i Iraku, gdje dolaze izbjeglice iz Sirije i gdje raste strahovanje od širenja terorizma.

"Pomažući onima koji se bore za prava svih Sirijaca da izaberu svoju budućnost, mi takođe potiskujemo rastući broj ekstremista koji nalaze utočište u tom haosu", rekao je Obama.

Jedan od planova koje razmatra Bijela kuća je novi projekat opremanja i taktičke obuke pripadnika "Slobodne sirijske vojske", između ostalog i za borbu protiv terorizma.

Bonus video: