Obama daje pet milijardi dolara za borbu protiv terorizma

Keri je rekao da je poruka Avganistanu "nećemo vam dati neograničeno vreme" i da oni moraju preuzeti inicijativu, te da to "ne znači napuštanje Avganistana već osnaživanje Avganistana"
2 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta, AP
Džon Keri, Foto: Beta, AP
Ažurirano: 28.05.2014. 13:54h

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas da Sjedinjene Države osnivaju "fond partnerstva" za borbu protiv terorizma od pet milijardi dolara, za pomoć drugim zemljama u borbi protiv radikalnog ekstremizma.

Keri, koji je danas gostovao na nekoliko jutarnjih televizijskih prgrama, branio je odluku predsjednika Baraka Obame da okonča borbenu ulogu američkih trupa u Avganistanu do kraja godine, uz plan da ostane oko 10.000 američkih vojnika do 2016.

Keri je rekao gostujući jutros na televiziji CBS da je Obamina poruka Avganistancima da do određenog vremena treba da preuzmu brigu o svojoj bezbjednosti i svojoj vojsci.

Državni sekretar je rekao da je poruka Avganistanu "nećemo vam dati neograničeno vreme" i da oni moraju da preuzmu inicijativu i dodao da to "ne znači napuštanje Avganistana već osnaživanje Avganistana".

U nastupu na CBS, Keri je rekao da će američki plan za povlačenje iz Avganistana dozvoliti zemlji da preusmjeri resurse na borbu protiv terorizma u drugim djelovima svijeta i rekao da američka spoljna politika mora da razmišlja o "kompleksnijem svijetu koji se brzo mijenja, u kome je terorizam glavni izazov".

Rekao je da je objava o povlačenju trupa iz Avganistana izjava o tranziciji, i da su to Amerikanci željeli po pitanju Avganistana a da i Avganistanci žele da se Amerikanci postepeno povuku iz zemlje.

Bonus video: