Izbio manji požar u crkvi u Vitlejemu

Požar je izbio samo par sati nakon što je papa Franjo završio svoje trodnevno hodočašće na Bliskom istoku, okviru kog je posjetio i tu crkvu
1 komentar(a)
papa, papa Franjo, Foto: Reuters
papa, papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2014. 11:09h

Rano jutros izbio manji požar u Crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu na Zapadnoj obali.

Požar je izbio samo par sati nakon što je papa Franjo završio svoje trodnevno hodočašće na Bliskom istoku, okviru kog je posjetio i tu crkvu.

Guverner Vitlejema Abdel-Fatah Hamajel je rekao da je to bio mali požar koji je izbio slučajno kada je prije zore pala jedna uljana svjetiljka, izazvavši štetu na zavjesi koja visi u Pećini u crkvi.

Čuvar je osjetio dim i potrčao u Pećinu koja leži ispod bazilike iz 4. veka, a u kojoj je po hrišćanskom predanju Devica Marija rodila Isusa. Dvije ikone Marije s Isusom u naručju oštećene su dimom, prenosi AFP.

"Tražili smo više puta od onih koji tamo rade da ugase lampe i svijeće kada se crkva zatvara u 18 sati", rekao Hamajel, dodavši da je i ranije bilo sličnih incidenata.

Papa Franjo posetio je tu crkvu u nedjelju, drugog dana svog hodočašća, nakon što je služio misu na Trgu jasli ispred nje.

U crkvu, koju je izgradio rimski imperator Konstantin, dolazi više od milion hodočasnika godišnje. Ona je najveća turistička atrakcija na okupiranim palestinskim teritorijama, van anektiranog istočnog Jerusalima.

Bonus video: