Australija: Senator se lažnom bombom bori protiv "smiješne bezbjednosti"

Hefernan (71) je danas izvadio iz kese metalnu cijev i predmete koji podsjećaju na šipke dinamita dok je govorio na sastanku senatskog odbora
0 komentar(a)
Bil Hefernan, Foto: Wikipedia
Bil Hefernan, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 26.05.2014. 17:01h

Australijski senator Bil Hefernan unio je danas lažnu bombu na sastanak parlamentarnog odbora, kako bi pokazao koliko je slaba bezbjednost u parlamentu.

Senator Hefernan, iz vladajuće Liberalne partije, izjavio je da je bezbjednost u parlamentu smiješna, prenosi BBC.

Ranije je svako ko ulazi u zgradu parlamenta u prijestonici Kanberi morao da prođe kroz bezbjednosne kontrole, ali po novom sistemu neki "stalni posjetioci" se više ne provjeravaju.

Hefernan (71) je danas izvadio iz kese metalnu cijev i predmete koji podsjećaju na šipke dinamita dok je govorio na sastanku senatskog odbora.

"Kada sam bio dijete, prije 50 godina, ovim smo dizali u vazduh panjeve na farmi. Mogli smo da oborimo i drvo veličine ove zgrade. A sada ništa ne sprečava nikoga da unese ove sastojke ovdje", istakao je on.

Načelnik Australijske federalne policije Toni Negas, koji je prisustvovao sastanku, rekao je: "Prema sadašnjim propisima, postoji opasnost, to je istina".

On je kasnije kazao članovima odbora da ga je Hefernan obavijestio da namjerava da upotijrebi cijev za "neku vrstu demonstracije".

Ostali senatori, međutim, o tome nijesu bili obaviješteni.

Članovima odbora je rečeno da je razlog za izmjenu bezbjednosnih propisa ranije ovog mjeseca u australijskom parlamentu bilo - smanjenje troškova.

Bonus video: