Papa Franjo: Izraelsko-palestinski sukob je neprihvatljiv

Dva izraelska policajca su lakše povrjeđena a 26 pripadnika ekstremne desnice je privedeno
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2014. 16:01h

Papa Franja označio je danas izraelsko palestinski sukob "sve neprihvatljivijim", apelujući na obje strane da preduzmu hrabre i kreativne odluke radi sklapanja mira.

Papa je to rekao nakon što je iz Jordana doputovao u Vitlejem na Zapadnoj obali, biblijski grad u kome se po hrišćanskom predanju rodio Isus.

Dočekali su ga Palestinci mašući zastavama u gradu koji je sa tri strane okružen izraelskom separacionom barijerom. Trg jasli ispred Crkve Hristovog rođenja bio je ukrašen ogromnom palestinskom crveno-bijelo-zelenom zastavom, uz vatikanske žute i bijele zastave.

Papa se tamo sastao sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, koga Vatikan zove predsjednikom Palestine. Papini prethodnici, koji su dolazili na hodočasće u Svetu zemlju, najprije su stizali u Izrael, a potom putovali na Zapadnu obalu, podsjeća Asošijeted pres.

Stojeći pored Abasa, papa Franja je rekao:

"Došlo je vrijeme da se okonča situacija koja je postala sve neprihvatljivija. Obje strane moraju da se žrtvuju da se stvore dvije države sa međunarodno priznatim granicama za dobro svojih naroda".

Očekuje se da će papa istu poruku prenijeti i tokom posjete Izraelu, jer je dosao u trenutku kada su pregovori u miru propali poslije devet mjeseci otkako su obnovljeni pod posredstvom SAD.

Abas je izrazio zabrinutost zbog neuspjeha pregovora i požalio se na teške uslove s kojima se suočavaju Palestinci, ali je ipak izrazio nadu za mir.

"Vaša posjeta je prepuna simboličkog značenja kao branioca siromašnih i marginalizovanih", rekao je Abas i naveo čitavu listu žalbi protiv Izraelaca, uključujući nastavak širenja jevrejskih naselja, patnje hiljada palestinskih zatvorenika, izraelsku kontrolu nad istočnom Jerusalimom, koji Palestinci žele da proglase glavnim gradom svoje buduće države i "ružni zid" koji okružuje Vitlejem, a koji je Izrael podigao da bi se odvojio od Palestinaca iz bezbjednosnih razloga, kako tvrdi.

Palestinci, međutim, upozoravaju da na mnogim mjestima barijera zalazi na teritoriju na kojoj oni žele da osnuju svoju državu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je predstojeći dolazak pape u Izrael, istakavši njegov odlučan stav protiv antisemitizma.

"Pozdravljamo dolazak pape Franja u Zemlju Izrael, u Svetu zemlju. Ova posjeta je mogućnost da se svijetu pokaže istinski Izrael, napredan, moderan i tolerantan Izrael, zapravo jedina zemlja na Bliskom istoku koja osigurava potpunu slobodu vjeroispovijesti za sve vjere, čuva sveta mjesta i obezbjeđuje prava svih - Jevreja, muslimana, hrišćana, svakog," rekao je Netanijahu.

On je naglasio da cijeni "papin snažan stav protiv antisemitizma, posebno u svijetlu rastuće mržnje protiv Jevreja, kojoj smo bili svjedoci posljednjih dana."

Netanijahu je rekao da je ubistvo u subotu, ispred Jevrejskog muzeja u Briselu, rezultat "neprestanog huškanja protiv Izraela na Bliskom istoku i samoj Evropi."

Privedeni protivnici papine posete Izraelu

Dva izraelska policajca su lakše povrjeđena a 26 pripadnika ekstremne desnice je privedeno na skupu organizovanom protiv posjete pape Franja Sionskoj gori, nadomak Starog grada u Jerusalimu, saopštila je policija.

"Demonstranti su bili okupljeni oko Davidovog groba i bacali su kamenice i flaše na policiju. Dvojica su lakše povrijeđena“, rekao je Frans presu porparol policiji Miki Rozenfeld.

Papa će održati misu na otvorenom za 8.000 hrišćana ispred Bazilike Rođenja Isusova, javlja BBC.

Uhapšeno 26 jevrejskih ekstremista pred papinu posjetu

Izraelska policija uhapsila je danas 26 jevrejskih ekstremista na Sionskoj gori, van zidina starog grada, koje će posjetiti papa Franja. Oni su uhapšeni samo nekoliko sati prije dolaska duhovnog vođe katolika u Jerusalim.

"Demonstranti su na grobnici kralja Davida bacali kamenice i boce na bezbjednosne snage, lakše ranivši dva policajca," izjavio je policijski portaparol Miki Rozenfeld, aludirajući na mjesto koje je sveto i za hrišćane, Jevreje i muslimane, a gdje će papa u ponedjeljak služiti misu.

"Među uhapšenima je vojnik koji je prijetio policijskom oficiru oružjem nakon što je jedan njegov prijatelj uhapšen," dodao je Rozenfled, istakavši da su neki demonstranti silom ušli u sobu gdje se nalazi drevni sarkofag prije nego što su evakuisani.

Izraelski radio je javio da se oko 150 ekstremista okupilo da osudi predstojeću papinu posjetu i uzvikivalo slogane protiv zločina koje je crkva počinila protiv Jevreja za vrijeme krstasa i inkvizicije.

Galerija

Bonus video: