Protesti protiv vojne hunte u Bangkoku

Vođa hunte Prajut čan-oča poručio je jutros narodu da se kloni javnih okupljanja, pošto se, prema njegovim riječima, normalni demokratski principi trenutno ne mogu primjenjivati
0 komentar(a)
Tajland protest, Bangkok protest, Foto: Reuters
Tajland protest, Bangkok protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2014. 12:12h

Više od hiljadu ljudi protestovalo je u nedjelju u Bangkoku protiv državnog udara, prkoseći zabrani okupljanja koju je prije tri dana naložila vojska.

Nakon naguravanja s vojnicima u trgovačkoj četvrti tajlandske prijestolnice, učesnici protesta su krenuli u povorci praćeni ohrabrenjem prolaznika i prkoseći ukazu hunte koja je u četvrtak zabranila svako okupljanje više od pet osoba, prenosi AFP.

Vođa vojske general Prajut Čan-oča u četvrtak je izveo državni udar pošto je dva dana ranije uveo vanredno stanje i naložio hapšenje najmanje 150 političara, aktivista i profesora.

Vojska je juče pozvala na saslušanje i glavne urednike 18 listova, u još jednom pokušaju da obuzdaju kritike na račun puča.

Američka vojska saopštila je da otkazuje ranije planirane zajedničke vojne vježbe nakon puča.

"Važno je da tajlandske kraljevske oružane snage završe ovaj udar i vrate narodu Tajlanda načela i proces demokratske vladavine, uključujući put za izbore", rekao je u Vašingtonu prestavnik za medije, kontraadmiral Džon Kirbi.

Tajlandska vojna hunta u subotu je, nakon što je privela bivšu premijerku Jingluk Šinavatru i nekoliko članova njene vlade, raspustila i Senat jačajući tako političku moć generala Prajuta Čan-očae.

Raspuštanje Senata zaustavilo je spekulacije da bi to tijelo moglo imenovati novog premijera.

General Prajut sada obavlja dužnost premijera i nije jasno hoće li imenovati civilnog premijera kao što je bio slučaj u proteklim državnim udarima.

Tajland i Sjedinjene Države imaju dobru vojnu saradnju od Vijetnamskog rata kada je kraljevina bila saveznik američkim snagama i dopustila im da na njenom tlu imaju svoje vojne baze.

Bonus video: