Upoređivanje Putina sa Hitlerom ne služi na čast princu Čarlsu

“Ako su te riječi stvarno izgovorene, to naravno ne služi na čast budućem britanskom monarhu”, izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Aleksander Lukačevič
0 komentar(a)
Princ Čarls, Foto: Beta/AP
Princ Čarls, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.05.2014. 14:04h

Rusija je danas od Londona zatražila “zvanično objašnjenje” povodom sporne izjave princa Čarlsa o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koja “ne priliči budućem britanskom kralju”, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

“Ako su te riječi stvarno izgovorene, to naravno ne služi na čast budućem britanskom monarhu”, izjavio je portparol ministarstva Aleksander Lukačevič.

“Tražili smo zvanična objašnjenja britanskih vlasti o izjavi princa Čarlsa”, u kojoj on navodno poredi politiku Putina sa politikom nacističkog lidera Adolfa Hitlera, dodaje se u saopštenju.

Prethodno je jedan izvor iz britanske vlade rekao da će britansko ministarstvo spoljnih poslova primiti danas ruskog visokog diplomatu povodom spornih komentara princa Čarlsa.

Britanski princ Čarls izazvao je polemiku u javnosti komentarima u kojima je poredio akcije ruskog predsjednika u Ukrajini s politikom Adolfa Hitlera, o čemu je izvijestio britanski list “Dejli mejl”.

Britanski prestolonasljednik sporno poređenje je izgovorio tokom posjete kanadskom muzeju imigracije u Halifaksu, na istoku Kanade, gdje je odao počast veteranima Drugog svjetskog rata.

Obraćajući se Merien Ferguson (78), koja je opisivala nedaće svoje porodice dok je bježala pred nacističkom invazijom Poljske, “princ je rekao: 'Putin sada radi skoro isto što je radio Hitler'”, prenio je list.

Portparol službe princa Čarlsa u Londonu rekao je potom da oni “ne komentarišu privatne razgovore”.

Princ Čarls i ruski predsjednik Putin trebalo bi da se sastanu, kako je ranije najavljeno, 6. juna na obilježavanju 70. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji tokom Drugog svjetskog rata.

Bonus video: