Tajland: Uvedeno vanredno stanje, vojska "uspostavlja red i mir"

Vojska je danas zabranila medijima da objavljuju informacije i fotografije koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbjednost
0 komentar(a)
Bangkok, vojnici, Foto: Reuters
Bangkok, vojnici, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2014. 08:26h

Tajlandska vojska proglasila je danas vanredno stanje u zemlji poslije višemjesecnih antivladinih protesta u kojima je poginulo 28 ljudi, javile su agencije.

"Nije u pitanju državni udar, već uspostavljanje reda i mira", navodi se u saopštenju vojske koje je rano jutros prenijela televizija.

General Prajut Čan-oča rekao je da vojska preuzima odgovornost za javnu bezbjednost zbog nasilnih protesta u kojima je bilo žrtava i pričinjena materijalna šteta.

Vojnici su na ulicama Bangkoka, gdje se mjesecima smjenjuju protesti pristalica bivšeg premijera Taksina Šinavatre i njegovih protivnika.

Vojska je danas zabranila medijima da objavljuju informacije i fotografije koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbjednost.

U Tajlandu traje politička kriza otkako je sud početkom maja smijenio premijerku Jingluk Šinavatru, sestru Taksina Šinavtre, bivšeg premijera svrgnutog u državnom udaru 2006.godine

Premijerka i devet njenih ministara proglašeni su krivim za zloupotrebu položaja.

Bonus video: