Putin stigao u posjetu Kini

Centralna tema biće dogovor o snabdijevanju Kine ruskim prirodnim gasom
2 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 08:32h

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posjetu Kini, tokom koje će sa kineskim kolegom Si Đinpingom pokušati da postigne niz dogovora

Centralna tema biće dogovor o snabdijevanju Kine ruskim prirodnim gasom.

Riječ je o ugovoru o kojem zvanična Moskva i Peking pregovaraju već deset godina, a koji predviđa da će Kina u narednih 30 godina uvoziti gotovo 70 milijardi kubnih metara ruskog gasa godišnje, prenijela je agencija AFP.

Dvojica lidera će tokom dvodnevne Putinove posjete Šangaju takođe prisustvovati regionalnom bezbjednosnom forumu gdje će razgovarati sa liderima Mongolije, Iraka i Avganistana, kao i početku zajedničkih vježbi ruske i kineske mornarice u Istočnom kineskom moru.

Sa Putinom će u Kinu stići i delegacija sa više desetina poslovnih i regionalnih lidera, a ruski predsjednik će takođe prisustvovati potpisivanju oko 30 sporazuma, izjavio je njegov glavni savjetnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov.

Rusija i Kina, obje članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija sa pravom veta, posljednjih godina su radile na ojačavanju međusobnih veza i često sarađivale u cilju ograničenja širenja moći zvaničnog Vašingtona, navodi AFP.

Francuska agencija je podsjetila da je prva strana destinacija kineskog predsjednika nakon preuzimanja vlasti prošle godine bila upravo Rusija i da je on prisustvovao otvaranju Olimpijskih igara u ruskom zimovalištu Sočiju.

Ovo je šesta zvanična posjeta ruskog predsjednika Kini, podsjeća Itar tas-s.

Medvedev: Ako gas ne isporučimo Evropi, možda ga isporučimo Kini

Ruski premijer Dmitri Medvedev izjavio je danas da je moguće da se izvoz ruskog gasa preorijentiše ka Kini.

"Imamo dovoljno rezervi, dovoljno gasa za isporuku i na istok i na zapad. Ali, u najgorem slučaju, teorijski gledano, gas koji ne bi bio isporučen u Evropu mogao bi da se šalje u Kinu", rekao je Medvedev u intervjuu agenciji Blumberg, čije je delove Kremlj objavio. Medvedev je podvukao da je ta mogućnost za sada isključivo "teorijska".

Putin je juče rekao da je blizu zaključivanje gasnog sporazuma s Kinom, što bi omogućilo Rusiji da ima više izvoznih trasa gasa, a Kini da pokrije svoje potrebe za energijom.

Sporazum se priprema deset godina i predviđa godišnju isporuku od skoro 70 milijardi kubnih metara ruskog gasa tokom narednih 30 godina.

Galerija

Bonus video: