Šinzo Abe želi novi mandat na čelu partije

Prije nekoliko mjeseci Abeova politička budućnost izgledala je nestabilno - on sam je bio oslabljen kroz više skandala a popularnost vlade je drastično pala
0 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2018. 15:34h

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da će se kandidovati za novi mandat na čelu Liberalno-demokratske partije, želeći da postane najdugovječniji šef vlade i ostvari svoj san o promjeni pacifističkog ustava zemlje.

Abe (63), na čelu te konzervativne stranke od 2012. godine, gotovo sigurno će dobiti i treći mandat. On ima podršku više frakcija u odnosu na svog rivala, bivšeg ministra odbrane Šigerua Išibu.

"Donio sam odluku da vodim Japan kao predsednik LDP i premijer još tri dodatne godine, i sa snagom te odluke biću kandidat na izborima sljedećeg mjeseca", rekao je Abe na konferenciji za novinare u Tokiju.

On je obećao da će posvetiti posebnu pažnju demografskim problemima u trećoj ekonomiji svijeta, suočenoj sa sve starijom populacijom, kao i "nemirnom međunarodnom situacijom".

Prije nekoliko mjeseci Abeova politička budućnost izgledala je nestabilno - on sam je bio oslabljen kroz više skandala a popularnost vlade je drastično pala.

Sad, pak, "njegova pobjeda je izvjesna jer je obezbedio podršku velike većine poslanika", kaže profesor političkih nauka Mikitaka Masujama.

Na partijskim izborima polovinu glasova daju poslanici, a drugu polovinu članovi partije.

Abe je već najavio želju za nastavak debate o ustavnim promjenama, međutim, tome se protive i opozicija i većina građana.

On želi da izmijeni član devet ustava, u kome se Japan odriče rata kao sredstva spoljne politike. Japanski Ustav su 1947. godine uveli Amerikanci, tokom poslijeratne okupacije Japana. Abe tvrdi da je promjena ustava "odavno" cilj LDP.

Šinzo Abe je najprije bio premijer u periodu 2006. do 2007. godine, a na čelo vlade se vratio 2012. godine. Ako na funkciji dočeka novembar sljedeće godine, postaće najdugovječniji premijer Japana.

Dosadašnji rekord drži Taro Kacura, koji je u tri navrata bio premijer između juna 1901. i februara 1913. godine, sa 2.886 dana na funkciji.

Bonus video: