Saudijska Arabija: MERS nastavlja da odnosi živote, pet novih žrtava

Slučajeve obolijevanja od ovog virusa prijavile su i druge zemlje medju kojima su Egipat, Jordan, Liban, Holandija, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD
1 komentar(a)
MERS, Foto: Reuters
MERS, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2014. 18:48h

Saudijska Arabija je prijavila pet novih žrtava respiratornog virusa MERS, pa je ukupni broj ljudi koji su umrli od ove bolesti porastao na 168.

Saudijsko ministarstvo zdravlja juče je saopštilo da ukupni broj inficiranih korona virusom od 2012. godine, kada se prvi put pojavio u Saudijskoj Arabiji, izbosi 529 ljudi.

Saudijska Arabija je najteže pogođena ovim virusom u svijetu.

Posljednje žrtve su dva muškaraca od 67 i 55 godina i 80-godišnja žena u Džedi, lučkom gradu u kome je prošlog mjeseca ovim virusom inficiran veliki broj zaspolenih u bolnici Kralj Fahd, zbog čega su smijenjeni direktor klinike i ministar zdravlja.

Medju najnovijim žrtvama su i 71-godišnji muškarac iz Rijada i 77-godišnji muškarac iz Medine, objavljeno je na sajtu ministarstva zdravlja, prenosi AFP.

Slučajeve obolijevanja od ovog virusa prijavile su i druge zemlje medju kojima su Egipat, Jordan, Liban, Holandija, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD, a uglavnom se radi o ljudima koji su boravili u Saudijskoj Arabiji.

Svjetska zdravstvena organizacija je ovog mjeseca sprovela petodnevnu inspekciju u Saudijskoj Arabiji i saopštila da je kršenje preporučenih mera za sprečavanje širenja zaraze djelimičan razlog naglog porasta broja zaraženih u bolnici.

MERS se smatra smrtonosnijim, ali teže prenosivim rođakom virusa SARS koji se pojavio 2003. u Aziji i od koga je oboljelo 8.273 ljudi, od kojih je devet odsto preminulo.

MERS kao i SARS izaziva upalu pluća, a simptomi su kašalj, otežano disanje i temperatura.

Ali MERS se od SARS-a razlikuje po tome što izaziva i ubrzano otkazivanje bubrega.

Bonus video: