Američki mediji traže odgovor: Koji su sastojci injekcija koje se koriste za smrtne kazne?

Ti mediji naveli su da od oktobra 2013. godine, Misuri, gdje 41 zatvorenik čeka smrtnu presudu, nije objavio spisak sastojaka ljekova
221 pregleda 0 komentar(a)
Injekcija, Foto: Shutterstock
Injekcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2014. 16:05h

Pet američkih medija zatražilo je danas od vlasti u američkoj saveznoj državi Misuri spisak sastojaka smrtonosne injekcije koja se ubrizgava zatvorenicima koji su osuđeni na smrt.

Pet medija, među kojima Asošiejted pres, američko dopisništvo britanskog Gardijana i list Kanzas Dejli star, vrše pritisak na zatvorske službe u Misuriju kako bi dobili spisak.

Ti mediji naveli su da od oktobra 2013. godine, Misuri, gdje 41 zatvorenik čeka smrtnu presudu, nije objavio spisak sastojaka ljekova.

Mediji traže sastav, dozu, porijeklo i kvalitet injekcije.

Ova akcija je pokrenuta poslije neuspjelog pogubljenja Klejtona Loketa 29. aprila u Oklahomi kada je Loket je preminuo u teškim mukama pošto ljekari nijesu primijetili da je osuđeniku pukla vena poslije ubrizgavanja injekcije.

Zbog toga su vlasti Oklahome do daljeg suspendovale egzekucije u toj državi.

Od kada su evropski proizvođači prošle godine odbili da SAD isporučuju anestetik pentobarbital za ljudska pogubljenja, države u kojima je na snazi smrtna kazna, okreću se novim dobavljačima a često i neovlašćenim i neprovjerenim proizvodima.

U smrtonosnoj injekciji moraju da se nalaze tri sastojka - anestetik, paralizator mišića i suspstanca koja zaustavlja rad srca.

Protivnici smrtne kazne tvrde da će osuđenik ako nema dovoljno anestitika trpjeti veliko mučenje.

Kao način izvršenja smrtne kazne, injekcija se koristi od 1979. godine kao zamjena za tradiocinalne metode pogubljenja: električnu stolicu, gas, vješanje i strijeljanje.

Smrtna kazna je na snazi u oko 30 američkih saveznih država.

Bonus video: