Vijetnamski vojni brodovi pokušavaju da se približe kineskoj platformi

"Pažnja, pažnja! Upozoravamo vas da je to provokativni čin. Zahtijevamo da poštujete suverenitet Vijetnama"
2 komentar(a)
Vijetnam brodovi, Foto: Reuters
Vijetnam brodovi, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2014. 08:27h

Vijetnamske vlasti nastavile su danas da upućuju svoje vojne brodove kod Paracelskih ostrva, gdje je Kina 1. maja postavila naftu platformu u dijelu mora, nad čijim suverenitetom se dvije države spore.

"Pažnja, pažnja! Upozoravamo vas da je to provokativni čin. Zahtijevamo da poštujete suverenitet Vijetnama. Molimo vas da odmah obustavite svoje aktivnosti i napustite vijetnamske teritorijalne vode", poruka je vijetnamskih brodova kineskim kolegama. Kina i Vijetnam su poslije 1. maja uputile nekoliko desetina vojnih brodova, koje kruže oko nove naftne platforme.

Osim napetosti između mornarica dvije zemlje, čiji brodovi danima kruže oko platforme, atmosfera zaoštrenih odnosa prenijela se i na kopno, pa je u Vijetnamu održan niz anti-kineskih protesta. Kina je pozvala Vijetnam da "odmah okonča svako nasilje i obezbijedi da se takvi događaji više ne ponove".

Peking je još jednom ponovio i da ima suvereno i neotuđivo pravo nad teritorijama u Južnom kineskom moru u kojem "jedna kineska kompanija nastavlja da sprovodi svoje normalne aktivnosti". Vijetnamski premijer Ngujen Tan Dung apelovao je juće na gradjane da pokažu patriotizam i "odbrane suverenitet zemlje", ali da se uzdrže od nasilja.

Paracelska ostrva su nenaseljeni arhipelag u Južnom kineskom moru, koji se sastoji od malih ostrva i grebena. Smješten je 230 kilometara južno od kineskog ostrva Hajnan i 200 kilometara istočno od vijetnamskog ostrva Lishon. Arhipelag je decenijama predmet spora između Kine i Vijetnama.

Arhipelag su 1974. godine okupirale kineske snage bezbjednosti, ali Vijetnam i Kina ističu da i dalje imaju svoje pravo na teritoriju. Taj arhipelag nema veliki ekonomski znaccaj ali predstavlja značajnu geopolitičku poziciju u Južnom kineskom moru.

Bonus video: