Filipinci i Vijetnamci zajedno protestuju

SMS poruci koja je noćas bila upućena Vijetnamcima premijer nije direktno kritikovao proteste koji su ove nedjelje izbili
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2014. 09:48h

Filipinci i Vijetnamci okupili su se danas u Manili na zajedničkom protestu zbog aktivnosti Kine u Južnom kineskom moru i spora oko kontrole nad teritorijama u vodama tog mora. Uzvikivajući "Kina napolje", više od sto Filipinaca i Vijetnamaca danas je protestovalo ispred konzulata Kine noseći transparente sa natpisima na kojima se Hanoj i Manila pozivaju da "ujedine snage" protiv Pekinga.

Kina tvrdi da ima kontrolu nad gotovo čitavim Južnim kineskim morem, dok Manila smatra da je to teritorija Filipina.

Premijer poziva da se brani zemlja

Vijetnamski premijer Ngujen Tan Dung apelovao je na građane da pokažu patriotizam i "odbrane suverenitet zemlje", ali da se uzdrže od nasilja.

U SMS poruci koja je noćas bila upućena Vijetnamcima premijer nije direktno kritikovao proteste koji su ove nedjelje izbili zbog odluke Kine da postavi naftnu bušotinu u dijelu Južnog kineskog mora na koje pravo polažu i Vijetnam i Kina.

U poruci se samo navodi da "lošim elementima ne bi smjelo da se dozvoli da izazovu ekstremističke nastupe koji bi štetili interesima i imidžu zemlje". Jedan kineski radnik juče je ubijen, a najmanje 90 ljudi je povrijeđeno u napadu demonstranata na fabriku čelika u Vijetnamu, u posljednjem u nizu anti-kineskih protesta u toj zemlji zbog spora oko kontrole u Južnom kineskom moru.

Zbog naftne platforme koju je Kina postavila kod Paracelskih ostrva 1. maja, Vijetnam je uputio vojne brodove u tu oblast.

Galerija

Bonus video: