Muhika poručio Obami: SAD treba da postanu dvojezična država zbog latino žena

Obama trenutno radi na reformi imigracione politike u SAD-u, prema kojoj će ilegalni imigranti morati da nauče engleski jezik
1 komentar(a)
Hoze Muhika, Barak Obama, Foto: Reuters
Hoze Muhika, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2014. 08:40h

Predsjednik Urugvaja Hoze Muhika danas je u Bijeloj kući na sastanku sa američkim predsjednikom Barakom Obamom pozvao Sjedinjene Američke Države da postanu dvojezična država.

"Mi živimo na kontinentu na kojem je španski velikoj većini građana materinji jezik, a živimo u vrijeme kad treba da naučimo engleski", rekao je ljevičarski orijentisani predsjednik Urugvaja.

"Sa druge strane, i vi ćete morati da postanete dvojezična zemlja, zato što je snaga latino žena vrijedna divljenja i one će ovu zemlju napuniti djecom koja će govoriti španski i portugalski", našalio se Muhika.

Obama trenutno radi na reformi imigracione politike u SAD-u, prema kojoj će ilegalni imigranti morati da nauče engleski jezik, plaćaju novčane kazne te ispunjavanjem dodatnih zahtjeva praktično "zaraditi" američko državljanstvo.

Muhika, čija je zemlja nedavno legalizovala prodaju marihuane, na sastanku sa Obamom je takođe istakao potrebu borbe protiv pušenja, za koje kaže da godišnje uzrokuje smrt više od osam miliona ljudi u svijetu.

"To je više od broja poginulih u Prvom, pa čak i Drugom svjetskom ratu. To je ubistvo. Mi smo uključeni u veoma mukotrpnu borbu protiv pušenja, a borimo se protiv veoma jakih interesa", rekao je Obami.

Američki predsjednik pohvalio je Muhiku za vođenje države, ali nije pomenuo pitanje marihuane.

Muhika je početkom maja potpisao zakon koji će omogućiti Urugvajcima da kupe do deset grama marihuane nedjeljno, po cijeni između 0,85 i jednog dolara za gram, što je jeftino u odnosu na cijenu marihuane na crnom tržištu.

"U nekoliko navrata sam imao zadovoljstvo da razgovaram sa predsjednikom Muhikom i svaki put sam bio impresioniran napretkom kojeg je Urugvaj ostvario za vrijeme njegovog mandata", rekao je Obama u Bijeloj kući, dodavši da su obojica zainteresirana za produbljenje odnosa dvije zemlje.

Bonus video: