Patrijarh i papa za okončanje hiljadugodišnje podjele

"Mi ćemo kroz naš sastankak i našu molitvu reći da je namjera obojice da radimo dalje za hrišćansko jedinstvo i pomirenje"
19 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2014. 10:21h

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao da će susret s papom u Jerusalimu ovog mjeseca pomoći da se približe dvije crkve i okonča njihova hiljadugodišnja podjela.

U intervjuu za Ašošiejted pres u Istanbulu patrijarh carigradski i vaseljlenski Vartolomej je takođe pohvalio turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana koji je, po njemu, dao veća prava hrišćanima ali je i rekao da "to nije dovoljno".

Susretom vaseljenskog patrijarha i poglavara Rimokatoličke crkve 25. i 26. maja u Jerusalimu obilježiće se 50. godišnjica istorijskog susreta u Jerusalimu pape Pavla VI i tadašnjeg vaseljenskog patrijarha Atinagore, kada je pokrenut dijalog za okončanje podjele dvije crkve iz 1054.

"Mi ćemo kroz naš sastankak i našu molitvu reći da je namjera obojice da radimo dalje za hrišćansko jedinstvo i pomirenje", rekao je Vartolomej.

Iako Pravoslavna i Katolička crkva ostaju udaljene po ključnim pitanjima, uključujući ženidbu sveštenika i centralizovanu vlast Vatikana, bilo je poteza ka približavanju i razumijevanju počevši od sastanka iz 1964. pape Pavla VI i patrijarha Atenagore u Jerusalimu.

To je bio prvi susret između jednog pape i pravoslavnog patrijarha u više od 500 godina. Poslije tog sastanka povučeni su uzajamni edikti za izopštenje i usvojena je Zajednička katoličko-pravoslavna deklaracija iz 1965. u kojoj se poziva na veću harmoniju dvije crkve.

Pozivajući se na tu deklaraciju Vartolomej je rekao da je put ka jedinstsvu dug ali da je to što je papa Franja prihvatio poziv da se sa njim sastane u Jerusalimu pokazuje da oba vjerska poglavara žele da okončaju podjelu.

"Ne znamo kada će se to dogoditi i kako, samo Bog zna", rekao je Vartolomej.

Dvoje vjerskih vođa će održati zajedničku službu u Crkvi svetog groba, gdje se vjeruju da je Isus razapet i sahranjen, i izdaće još jednu deklaraciju. Vartolomej je rekao da tekst nove deklaracije još nije završen.

Bonus video: