Sjeverna Koreja finalizuje nuklearne probe

Sjeverna Koreja je posljednjih nedjelja prijetila da će sprovesti nuklearnu probu iz protesta
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja vojska, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2014. 09:26h

Sjeverna Koreja finalizuje pripreme za svoju četvrtu nuklearnu probu, ali moguće je da je neće izvesti, rekao je južnokorejski ministar odbrane Kim Kvan-džin.

On je rekao južnokorejskim novinarima da bi Sjeverna Koreja mogla da aktivira nuklearnu napravu čim takva odluka bude donijeta, ali nije rekao u čemu se sastoje konačne pripreme, prenijeli su zvaničnici iz njegovog ministarstva.

Kim je prema navodima takođe rekao da bi Sjeverna Koreja mogla da odloži tu probu ili da možda pokušava da prevari spoljne posmatrače da vjeruju da će detonirati uređaj a ne namjerava to da uradi.

Sjeverna Koreja je posljednjih nedjelja prijetila da će sprovesti nuklearnu probu iz protesta zbog, kako navodi, američkih i južnokorejskih neprijateljstava i međunarodne osude njenih raketnih proba ranije ove godine.

Međunarodna zajednica, predvođena SAD, vrši pritisak na Pjongjang da odustane od svog programa nuklearnog oružja, ali Sjeverna Koreja je sprovela nuklearne probe 2006, 2009 i 2013.

Posljednjih mjeseci porasla su neprijateljstva na Korejskom poluostrvu, Pjongjang je izveo niz proba raketa i projetkila i vratio se vatrenoj retorici protiv Seula i Vašingtona. Prije toga Sjeverna Koreja je polako ublažavala retoriku i pretnje i tražila poboljšanje veza sa Južnom Korejom, u nastojanju da privuče investicije i pomoć.

Bonus video: