Nigerija: Policija nudi nagradu za pomoć u spasavanju učenica

Ekstremistička grupa Boko Haram otela je još osam djevojčica na sjeveroistoku Nigerije
3 komentar(a)
Boko haram djevojke otete, Foto: Beta/AP
Boko haram djevojke otete, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.05.2014. 16:43h

Nigerijska policija je danas ponudila nagradu od 50 miliona naira (300.000 dolara) za informaciju koja bi mogla da dovede do spasavanja više od 200 učenica koje su oteli islamistički pobunjenici.

Policija je navela šest telefonskih brojeva u svom saopštenju i pozvala Nigerijce da zovu ako imaju neke vjerodostojne informacije, prenio je Rojters.

Boko Haram oteo još djevojčica

Ekstremistička grupa Boko Haram otela je još osam djevojčica na sjeveroistoku Nigerije.

SAD ponudile su pomoć Nigeriji u sprovođenju istrage i spasavanju kidnapovanih.

Djevojčice stare između 12 i 15 godina otete su u nedjelju uveče u selu Varabe, u državi Borno. Naoružani ljudi koji su stigli u selo u dva kamiona zaplijenili su seljanima i domaće životinje i hranu. Prije toga iz jedne škole oteto je 230 djevojčica.

Vođa Boko Harama, Abubakar Šekau, zaprijetio je da će ih prodati. "Bog mi je naložio da ih prodam, one su njegova svojina i ja ću raditi kako mi je on naredio", rekao je Šekau.

U islamističkoj pobuni koju predvodi ta ekstremistička grupa, od 2009. godine je ubijeno više hiljada ljudi.

Na ulicama Abudže su se danas okupili demonstranti, tražeći oslobađanje otetih djevojčica, a nigerijska policija je ponudila nagradu od 300.000 dolara onome ko može da pomogne u nalaženju otetih učenica. Prema riječima policijskog komesara Tanka Lavana, od 276 otetih učenica pobjegle su 53 dok su 223 i dalje u rukama ekstremista.

Nigerijski predsjednik Džonatan Gudlak zahvalio je, u međuvremenu, Vašingtonu na ponudi da pošalje američki tim vojnika, istražitelja i stručnjaka za pregovore oko talaca u Nigeriju radi podrške istrazi i rješavanju problema otmica.

Američki predsjednik Barak Obama naložio je državnom sekretaru Džonu Keriju da preuzme sve što je moguće kako bi pomogao vladi Nigerije da nađe i oslobodi mlade djevojke, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Američki zvaničnici vjeruju da su neke od otetih djevojčica prebačene u susjedni Kamerun ili Čad.

Izaslanik UN i bivši britanski premijer Gordon Braun takođe je pozvao SAD i Veliku Britaniju da pojačaju operacije nadzora i pomognu spasavanju djevojčica, ukoliko ih pronađu.

Grupa Boko Haram, čiji naziv na jeziku Hausa znači "Zapadno obrazovanje je zabranjeno", izvela je više napada na obrazovne ustanove na sjeveru Nigerije, ali i u samoj Abudži.

Bonus video: