Klinton: Nije u interesu većine da svaki građanin ima pištolj

Klintonova je o tome govorila na konferenciji psihologa u Merilendu, ukazavši na nedavne incidente sa vatrenim oružjem u koje su umiješani i maloljetnici
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2014. 09:30h

Bivša američka državna sekretarka Hilari Rodam Klinton ocijenila da Amerika mora da mijenja stav da "svaki građanin SAD može da ima pištolj - bilo gdje i bilo kada".

Hilari Klinton koja važi za prvu ženu koja bi mogla biti kandidatkinja Demokratske partije na izborima za predsjednika SAD 2016. godine, ocijenila je da stav da svako može imati pištolj, "nije u najboljem interesu ogromne većine naroda".

Ona je, međutim, ukazala da njen stav nije suprotan pravu građana SAD da posjeduju vatreno oružje.

Klintonova je o tome govorila na konferenciji psihologa u Merilendu, ukazavši na nedavne incidente sa vatrenim oružjem u koje su umiješani i maloljetnici.

"Smatram da smo izgubili ravnotežu, i to poprilično. Mislim da ćemo morati da se suprotstavimo stavu koji se gotovo pretvorio u dogmu da svako može imati pištolj - bilo gdje i bilo kada. Ja ne smatram da je to u najboljem intresu ogromne većine naroda. Smatram da se to može reći, a istovremeno i podržavati pravo građana da posjeduju oružje", rekla je Hilari Klinton.

Senat, iako većinu ima Demokratska partija, prošle godine je glasao protiv predloga zakona predsjednika SAD Baraka Obame o dubljoj provjeri budućih vlasnika oružja.

Obama je taj predlog podnio poslije oružanog napada na đake u osnovnoj školi Sendi Huk u Konektikatu.

Ako Hilari Klinton postane predsjednički kandidat, njeni stavovi o kontroli oružja biće u sukobu sa stanovištem Republikanaca koji se protive pooštravanju kontrole.

Hilari Klinton je na konferenciji o mentalnom zdravlju rekla da "kako sada idemo, svuda će biti naoružanih ljudi - i to sa svim dozvolama" i ukazala da "ne smijemo dopustiti" da stanje u SAD postane kao "u zemljama koje sam posjetila (kao državni sekretar SAD) gdje vlada bezakonje".

Bonus video: