Dvodnevni trgovinski pregovori Kine i SAD bez napretka

Spor zbog industrijske politike Kine u oblasti visoke tehnologije eskalirao je u četvrtak kada su Vašington i Peking uveli nove uzajamne carine na uvoz robe, vrijedne po 16 milijardi dolara
0 komentar(a)
pregovori SAD Kina, Foto: Reuters
pregovori SAD Kina, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2018. 09:22h

Dvodnevni pregovori SAD i Kine završeni su bez postizanja dogovora o trgovinskom sporu koji je doveo do uznemirenja na finansijskim tržištima i poremećaja u svjetskoj trgovini.

Portparolka Bijele kuće Lindzi Voters rekla je da su delegacije "razmijenile gledišta o načinima za postizanje poštenja, ravnoteže i reciprociteta u ekonomskim odnosima", ali nije pomenula nastavak pregovora.

Kinesko Ministarstvo trgovine je saopštilo da su pregovori bili "konstruktivni i iskreni", bez navođenja detalja, i dodalo da će dvije strane nastaviti da održavaju kontakt.

Spor zbog industrijske politike Kine u oblasti visoke tehnologije eskalirao je u četvrtak kada su Vašington i Peking uveli nove uzajamne carine na uvoz robe, vrijedne po 16 milijardi dolara.

Adminstracija američkog predsjednika Donalda Trampa uvela je prošlog mjeseca carine na uvoz kineske robe vrijedne 34 milijarde dolara, a Kina je uzvratila recipročno.

Ovonedjeljni pregovori SAD i Kine prvi su od njihovih razgovora u junu kada nije postignut nikakav dogovor.

Vašington optužuje Kinu da koristi pljačkašku taktiku za dobijanje američke tehnologije, uključujući primoravanje američkih kompanija da predaju tajne u tehnologiji u zamjenu za pristup kineskom tržištu.

Bonus video: