Rio: Navijačima ostali ljubavni moteli, favele i kampovi

Od 600.000 stranih turista koji se očekuju u Brazilu za vrijeme Mundijala, preko dvije trećine će boraviti u Riju, uprkos tome što ih čeka samo 21.639 hotelskih soba i visoke cijene
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 07:40h

Ljubitelji fudbala koji će doći u Rio de Žaneiro zbog prvenstva mogu i dalje da se nadaju da će naći smještaj po pristojnoj cijeni, dok god im ne smeta da prenoće u ljubavnim motelima, sirotinjskim četvrtima ili kampovima.

S obzirom da je do početka takmičenja ostalo malo više od mjesec, ljubitelji fudbala se muče da pronađu smještaj u Riju, gdje su cijene preostalih hotelskih soba naglo porasle.

„To je apsurdno“, kaže Rafael Ruland, Njemac koji je bio na dva posljednja prvenstva. On je pronašao sobu poslije višemjesečnog traganja po Airbnbu, internet stranici za izdavanje smještaja.

Turistima je ostao smještaj u sirotinjskim četvrtima: Hotel Mirante u faveli Vidigal, Foto: Reuters

„Neki ljudi su naplaćivali četiri ili pet puta više od normalne cijene. U jednom trenutku sam pomislio da možda ne vrijedi otići samo zbog ogromnih troškova za smještaj“.

Od 600.000 stranih turista koji se očekuju u Brazilu za vrijeme Mundijala, preko dvije trećine će boraviti u Riju, uprkos tome što ih čeka samo 21.639 hotelskih soba i visoke cijene.

Kako su Bosanci prevarili Panini i Fifu: "Mijenjali“ naciju 24 puta na dan >>>

Oni koji još nisu rezervisali sobu, to sada mogu da urade za najmanje 700 dolara.

Međutim, imaju i druge mogućnosti.

Među njima su i brojni ljubavni moteli, namijenjeni brazilskim parovima koji žele da se skriju od svojih roditelja ili supružnika. Ljubavni moteli obično naplaćuju po satu, ali neki sada nude mogućnost višednevnog boravka.

Neki, poput motela Midvej i Šalimar, su promijenili izgled soba kako bi umjesto ljubavnika privukli porodice.

Soba u motelu Malaga, u koji se ulazi kroz garažu, može se rezervisati za 200 dolara na noć kada se igra finale prvenstva.

Druga opcija su sirotinjske četvrti Rija - favele.

Soba u gostinjskoj kući, iz koje se pruža pogled na plažu, obično se može rezervisati za 23 dolara na noć ali je to sada moguće za 138 dolara.

Treća opcija su šatori. Jedna grupa britanskih deseljenika je podigla kamp blizu plaže, i već je 75 odsto kapaciteta rezervisano za prvu polovinu prvenstva koje počinje 12. juna i trajaće mjesec dana.

Brazilska hotelska industrija se posljednjih godina nije razvijala zbog slabih investicija, jer su se preduzimači odlučivali za unosnije stambene i kancelarijske projekte.

Brazilska hotelska industrija se posljednjih godina nije razvijala zbog slabih investicija, jer su se preduzimači odlučivali za unosnije stambene i kancelarijske projekte

Međutim, situacija u Riju ne odnosi si se na cijeli Brazil. U nekim drugim gradovima u kojima se igraju utkamice Mundijala, dobar smještaj je i dalje dostupan.

U Slavadoru, popularnoj turističkoj destinaciji na sjeveroistočnoj obali, soba u hotelu sa četiri zvjezdice uoči meča Španije i Holandije može se naći za 220 dolara.

Najveće iznenađenje je možda Sao Paulo. Najveći brazilski grad ima duplo više soba od Rija i muči se da ih popuni tokom prvenstva.

„Sao Paulo je grad namijenjen za poslovna putovanja“, ističe Pablo Tores, portparol FOHB grupe koja zastupa najveće hotelske lance u Brazilu. „Međutim, veliki korporativni događaji i konferencije se neće dešavati za vrijeme Kupa“.

Studija FOHB objavljena prošle nedjelje pokazuje da samo 10 odsto hotelskih soba i dalje dostupno u Riju, dok je u Sau Paulu dostupno 64 odsto soba.

Međutim, pojedine ljubitelje fudbala treba ubijediti da odu u Sao Paulo.

„Sao Paulo? Hmm.. ne“, kaže Ruland. „Nema ništa protiv tog grada, ali želim da idem na plažu“.

Preveo: Miloš Rudović

Galerija

Bonus video: