Opasni virus "stigao" na Zapad: Ne postoji vakcina ni lijek

"Predvidjeli smo da će MERS doći do SAD-a, spremni smo i preduzimamo brzu akciju", rekao je direktor CDC-a Tom Frieden
6 komentar(a)
MERS, Foto: Scoopempire.com
MERS, Foto: Scoopempire.com
Ažurirano: 03.05.2014. 17:29h

Američke zdravstvene službe izvijestile su u petak o pojavi prvog slučaja zaraze koronavirusom MERS (Srednjeistočni respiratorni sindrom) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su da je ta bolest dijagnostifikovana kod jednog zdravstvenog radnika koji je 24. aprila doputovao iz Saudijske Arabije preko Londona i Čikaga.

Zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji pozvale su sve koji su putovali avionom, u kome je bio ovaj čovjek koji se razbolio nekoliko dana nakon dolaska u SAD, da dođu na pregled. Postoji bojazan da je neko od putnika iz aviona takođe zaražen. Muškarac je u SAD putovao British Airwaysom iz Rijada, a na aerodromu u Londonu presjeo je za Čikago.

"Predvidjeli smo da će MERS doći do SAD-a, spremni smo i preduzimamo brzu akciju", rekao je direktor CDC-a Tom Frieden.

CDC je u potrazi za ljudima koji su možda bili u kontaktu sa zaraženom osobom jer se virus može širiti bliskim kontaktom.

Slučaj je dijagnostifikovan nakon što je pacijent počeo da osjeća respiratorne simptome tri dana nakon dolaska u SAD. Simptomi uključuju otežano disanje, kašalj i groznicu. Pacijent je trenutno u stabilnom stanju u izolaciji.

Virus se prvi put pojavio 2012. u Saudijskoj Arabiji. Od pojave bolesti evidentiran je 401 slučaj, uglavnom na Arapskom poluostrvu. Dosad su se izolovani slučajevi zaraze MERS-om pojavili u 12 zemalja. Većina zaraženih ljudi razvila je teške akutne respiratorne bolesti, uz temperaturu, kašalj i otežano disanje. Od posljedica bolesti umrlo je 93 ljudi.

Službenici ne znaju odakle je virus došao ni kako se tačno širi. Ne postoji vakcina ili konkretno liječenje za taj virus.

Bonus video: