SAD odbile poziv na pregovore o Avganistanu koje vodi Rusija

Islamski pobunjenici tek treba da odgovore na ponudu avganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija s početka nedjelje o uslovnom prekidu vatre tokom Kurban-bajrama koji je počeo u utorak
3 komentar(a)
Gazni, avganistanski vojnik, Foto: Reuters
Gazni, avganistanski vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2018. 09:26h

SAD su odbile poziv za učešće u pregovorima o Avganistanu koje organizuje Rusija zato što oni vjerovatno neće pomoći postizanju mira, rekao je portparol Stejt departmenta.

Rusija je saopštila da će se talibani pridružiti pregovorima 4. septembra u Moskvi zajedno s predstavnicima susjednih zemalja. To će biti jedan od najvećih diplomatskih iskoraka islamskih pobunjenika od invazije na Avganistan 2001. pod vođstvom SAD, naveo je Asošiejted pres.

Zvaničnik Stejt departmenta je rekao juče da SAD u načelu podržavaju napore Avganistana za mirno rješenje, ali da na osnovu ranijih sastanaka u organizaciji Rusije, ne djeluje da će pregovori u Moskvi donijeti napredak.

Talibani su pojačali napade širom Avganistana. Oni su odbili direktne pregovore s Kabulom, mada su tražili pregovore sa SAD koje smatraju ključnom silom iza avganistanske vlade.

Islamski pobunjenici tek treba da odgovore na ponudu avganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija s početka nedjelje o uslovnom prekidu vatre tokom Kurban-bajrama koji je počeo u utorak.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo namjerava da imenuje ambasadora SAD u Avganistanu Zalmaja Halilzada za specijalnog izaslanika koji bi radio na mirovnom procesu između Avganistana i talibana, kao i na integraciju Avganistana u indo-pacifičku strategiju administracije u Vašingtonu, rekli su američki zvaničnici.

Uprkos eskalaciji nasilja u Avganistanu, komandant snaga SAD u toj zemlji rekao je juče da koalicija predvođena SAD vidi nadu u talibanskim izjavama proteklih mjeseci koje ukazuju na zainteresovanost za pregovore kako bi se okončao 17-godišnji rat.

Vašington s podozrenjem gleda na rusko angažovanje u Avganistanu i veze Moskve s talibanima, dok Rusija tvrdi da podstiče pobunjenike da odustanu od neprijateljstava i da se uključe u dijalog s avganistanskom vladom, navodi AP.

Bonus video: