Predsjednica Južne Koreje se izvinila zbog nesposobnosti vlasti

Park je na sastanku kabineta rekla da je Južna Koreja "izgubila mnoge dragocjene živote zbog nesreće, i izvinjavam se javnosti"
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2014. 08:09h

Predsjednica Južne Koreje Park Geun Hje izvinila se za vladinu nesposobnost da preduzme adekvatne korake pošto se prevrnuo feribot sa 476 ljudi, uglavnom djece.

Ronilački timovi i dalje, skoro dvije nedjelje od nesreće, tragaju za više od 100 nestalih putnika, prenijela je agencija AP.

Potvrđen broj žrtava u prevrtanju feribota 16. aprila je 193, a većina žrtava i nestalih su učenici srednje škole.

Rodbina i prijatelji žrtava tvrde da vlada nije uradila dovoljno da spasi ili zaštiti njihove najmilije, te je premijer ranio podnio ostavku, a sada je stiglo izvinjenje predsjednice usred rastućeg ogorčenja javnosti.

Park je na sastanku kabineta rekla da je Južna Koreja "izgubila mnoge dragocjene živote zbog nesreće, i izvinjavam se javnosti".

Ona je rekla da vlada nije mogla da spriječi nesreću ali da su "početni odgovori i napori bili nedovoljni".

Park je ranije posjetila memorijalni centar u gradu Ansan, iz koga su bili srednjoškolci poginuli u nesreći, u kojem je odala poštu žrtvama.

Prema izvještajima lokalnih medija, pojedini članovi porodica žrtava su vikali na nju i tražili izvinjenje. Ona je 10 minuta razgovarala sa njima prije nego što je otišla.

Samo 174 osobe su preživjele prevrtanje feribota, uključujući 22 od 29 članova posade.

Svih 15 članova posade odgovornih za navigaciju broda su uhapšeni, ali formalna optužnica protiv njih još nije podignuta pošto je istraga još u toku.

Oni su uhapšeni pod optužbama za nehat i jer nisu pomogli putnicima u nevolji.

Kapetan Li Džon-Seok rekao je putnicima da ostanu u svojim kabinama i trebalo mu je pola sata da bi izdao naređenje o evakuaciji, dok se, za to vrijeme, brod isuviše nagnuo na jednu stranu da bi evakuacija bila moguća za mnoge ljude.

Feribot je prevozio, kako se procenjuje, 3.608 tona robe što je daleko više od onog što je kapetan tvrdio u papirologiji, 150 automobila i 657 tona druge robe.

Uzrok prevrtanja mogao bi da bude, prema tužiocu, prebrzo skretanje, nepropisno složena roba, modifikacije pravljene za brod i uticaj plime.

Galerija

Bonus video: