Sjeverna Koreja počela vježbu pucnjavom na granici

Posljednji okršaj dvije Koreje bio je 2010, kada je Sjeverna Koreja gađala jedno južnokorejsko ostrvo. Poginule su četiri osobe
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2014. 11:10h

Sjeverna Koreja je jutros pokrenula vojnu vežbu u neposrednoj blizini sporne pomorske granice sa Južnom Korejom, što je drugi put u posljednjih mjesec dana da Pjongjang sprovodi takve manevre, objavili su danas južnokorejski mediji.

Prošli put kad je takva vežba sprovedena krajem marta, snage Pjongjanga su ispalile više stotina metaka od kojih su neki pali i na južnu stranu granice, a vojnici Seula su odgovorili takođe paljbom, mada su uglavnom ciljali na more koje se smatra sjevernokorejskim vodama.

Nova pucnjava počela je danas oko 14 sati po lokalnom vremenu, nekoliko sati nakon što je Sjever obavijestio Jug o vježbama.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je tek rano jutros obaviješteno da će se vježbe održati u blizini dva ostrva zapadno od Korejskog poluostrva.

Portparol južnokorejske vlade je naveo da je vojska te zemlje "u potpunosti spremna" i da na njihovoj strani granice nije bili posljedica od municije ispaljene sa sjevera.

"Sjever nas je obavijestio da će ispaliti granate na sjevernom dijelu granice, nedaleko od ostrva Jeonpjeong i Baengnjeong", rekao je ranije portparol ministarstva i dodao da je vojska Južne Koreje pripravna.

Sjeverna Koreja je posljednju takvu artiljerijsku vježbu imala 31. marta, kada su granate pale u teritorijalne vode Južne Koreje.

Južna Koreja je odgovorila na granate. U razmjeni vatre nije bilo mrtvih ni materijalne štete.

Ostrvo Jeonpjeong je na južnoj strani granice koju su odredile UN poslije tri godine Korejskog rata, završenog 1953. Sjeverna Koreja tu granicu osporava.

Posljednji okršaj dvije Koreje bio je 2010, kada je Sjeverna Koreja gađala jedno južnokorejsko ostrvo. Poginule su četiri osobe.

Galerija

Bonus video: