Pjongjang nazvao predsjednicu Južne Koreje prostitutkom

Prije samo dva mjeseca Sjeverna Koreja pozvala na prestanak međusobnog vrijeđanja dvije Koreje
7 komentar(a)
Kim Džong-un, Foto: Reuters
Kim Džong-un, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2014. 19:32h

Južna Koreja izrazila je danas gnijev zbog retoričkih napada sjevernokorejske vlade na predsjednicu iz Seula Park Gen-hje, koju su vlasti iz Pjongjanga uporedile sa prostitutkom.

Sjevernokorejski Komitet za mirno ujedinjenje Koreja izrazio je u saopštenju gnijev zbog prošlonedjeljne posjete američkog predsjednika Baraka Obame Seulu, navodeći da je Park bila kao "besprizorna prostitutka", sa Obamom kao njenim makroom.

Agencija AP podsjeća da zvaničnici i državni mediji iz Pjongjanga često koriste uvredljivu retoriku. Oni su prethodne južnokorejske predsjednike nazivali psima.

"Ona je pokazala svoje pravo lice kao bijedna ulizica i izdajica, prljava konformistkinja za SAD i besprizorna prostitutka koja je prodala naciju", navedeno je u saopštenju, koje su prenijeli sjevernokorejski državni mediji. Ministarstvo za ujedinjenje iz Južne Koreje u svom saopštenju je oštro kritikovalo ove navode, ističući da su oni nemoralni i sadrže neprihvatljive riječi.

Podsjeća se i da je prije samo dva mjeseca Sjeverna Koreja pozvala na prestanak međusobnog vrijeđanja dvije Koreje. Cijela tirada odnosi se na Obaminu posjetu Seulu u petak i subotu, dodaje AP.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Parkovom, Obama je rekao da je možda vrijeme da se razmotre nove sankcije protiv Sjeverne Koreje "koje bi bile čak strože".

Južnokorejski zvaničnici upozorili su da se Pjongjang možda priprema za svoju četvrtu nuklearnu probu. "Obamina posjeta Južnoj Koreji šalje snažnu poruku Sjevernoj Koreji da njeni provokativni akti ne mogu biti tolerisani", rekla je Park poslije susreta sa predsjednikom SAD.

Bonus video: