Keri: Izrael rizikuje da postane "država aparthejda"

Kada je bivši predsjednik Džimi Karter upotrijebio taj termin u naslovu svoje knjige izdate 2006. godine "Palestina: Mir ili aparthejd", to je izazvalo burne rasprave
71 pregleda 2 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.04.2014. 15:12h

Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je na sastanku iza zatvorenih vrata da Izrael rizikuje da postane "država aparthejda", ukoliko propadnu napori, na čelu sa SAD, da se postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestine.

Vjeruje se da je ovo prvi put da je jedan američki zvaničnik Kerijevog ranga upotrijebio termin "aparthejd" u kontekstu Izraela, iako samo kao upozorenje za budućnost, prenosi danas britanski list "Gardijan" (The Guardian).

Očito pokazujući duboku isfrustriranost gotovo izvjesnom propašću trenutne devetomjesečne runde mirovnih pregovora, koja bi trebalo da bude okončana sjutra, Keri je okrivio obje strane za odsustvo napretka i rekao da bi neuspjeh mogao da dovede do ponovnog palestinskog nasilja nad izraelskim građanima.

Keri je primjedbe izneo u petak na sastanku Trilateralne komisije, nevladine organizacije eksperata i zvaničnika iz SAD, Zapadne Evrope, Rusije i Japana, navodi londonski dnevnik.

Kada je bivši predsjednik Džimi Karter upotrijebio taj termin u naslovu svoje knjige izdate 2006. godine "Palestina: Mir ili aparthejd", to je izazvalo burne rasprave

Američki državni sekretar je, takođe, nagovestio da bi promjena izraelskog ili palestinskog rukovođstva mogla da donese povoljnije uslove za mir i konačan, dugo odlagan sporazum o obliku palestinske države.

Kerijeve opaske predstavljaju značajnu promjenu, pošto su američki zvaničnici uvek izbjegavali reč "aparthejd" kada su govorili o izraelskoj politici, konstatuje "Gardijan".

Kada je bivši predsjednik Džimi Karter upotrijebio taj termin u naslovu svoje knjige izdate 2006. godine "Palestina: Mir ili aparthejd", to je izazvalo burne rasprave.

Kerijev komentar odražava slična upozorenja, koja su Izraelu uputile zapadne diplomate, da bi neuspjeh mirovnih pregovora mogao da dovede do sve veće izolovanosti te zemlje.

Izraelska vlada obustavila je u četvrtak mirovne pregovore sa Palestincima kao odgovor na sporazum o pomirenju Palestinske oslobodilačke organizacije predsjednika Mahmuda Abasa sa islamističkim pokretom Hamas.

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erakat je nakon toga kazao da Palestinci razmatraju "sve opcije" kao odgovor na odluku Izraela da obustavi mirovne pregovore i kazni Palestinsku upravu zbog sporazuma o pomirenju sa Hamasom.

Bonus video: