broj žrtava raste

Dijete pronađeno živo 5 dana nakon željezničke katastrofe

Teretni voz u kome je bilo i mnogo putnika, izletio je u utorak sa šina na jugoistoku DR Konga, u Katangi
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2014. 08:21h

Broj mrtvih u željezničkoj katastrofi od utorka u Demokratskoj Republici Kongo porastao je na 74, prema zvaničnim podacima, a spasioci su pet dana nakon nesreće pronašli dijete preživjelo pod tijelom mrtve majke, prenose agencije u ponedjeljak.

"U nesreći je u nedjelju veče bilo 74 mrtvih i 163 povrijeđenih, kazao je ministar zdravstva DR Konga Feliks Kabange Mukuapa.

Tokom dana spasilačke ekipe oslobodile su jedan od dva vagona koji su blokirali željezničku prugu. Njihovi napori su urodili otkrićem djeteta starog godinu dana koje je "pronađeno na prsima majke čije je tijelo već počelo da se raspada".

Pronađen je i mlađi muškarac u stanju potpunog šoka.

Teretni voz u kome je bilo i mnogo putnika, izletio je u utorak sa šina na jugoistoku DR Konga, u Katangi, na močvarnom području nekih 65 kilometara od grada Kamine, 600 km udaljenog od prijestonice Lubumbaši.

Prema prvim podacima, poginulo je 37 osoba, ali je broj žrtava rastao i vlasti vjeruju da nije konačan.

U nedjelju je jedan zvaničnik iz Katange rekao da bi broj žrtava mogao da bude daleko veći od zvaničnog jer postoji opasnost da su desetine ljudi nestale i da ih je odnijela voda rijeke koja teče uz prugu.

Voz se kretao iz Kamine za Muene-Ditu na sjeveru i prevozio mnogo učenika i nastavnika na povratku sa uskršnjih praznika.

Željezničke nesreće česte su u Kongu gdje je željeznička mreža izgrađena u belgijskom kolonijalnom periodu i neznatno je obnovljena nakon nezavisnosti zemlje 1960. Stanje je u stvari takvo da na određenim dionicama vozovi saobraćaju sporije od pješaka. Nacionalna kompanija kaže da prosječno svaki dan imaju jedno iskliznuće sa šina, uglavnom bez velikih posljedica.

Galerija

Preporučujemo za Vas