POHVALILI KIJEV

G7 uvodi nove sankcije Rusiji

"Dogovorili smo se da vrlo brzo uvedemo nove sankcije Rusiji. Imajući u vidu hitnost stvaranja uslova za uspješne i mirne demokratske predsjedničke izbore"
9 komentar(a)
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2014. 07:41h

Grupa nabogatijih zemalja sveta G7 postigla je dogovor o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini, objavljeno je u saopštenju.

Agencije prenose da bi sankcije mogle biti uvedene već u ponedjeljak.

"Dogovorili smo se da vrlo brzo uvedemo nove sankcije Rusiji. Imajući u vidu hitnost stvaranja uslova za uspješne i mirne demokratske predsjedničke izbore sljedećeg mjeseca u Ukrajini, postigli smo dogovor da hitno pooštrimo sankcije i mjere koje će povećati cijenu ruskih postupaka", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Grupa G7 je u saopštenju pohvalila "uzdržanost" sa kojom je nova vlada u Kijevu postupila prema naoružanim proruskim grupama koje su zauzele zgrade državne administracije u istočnoj Ukrajini.

"Za razliku od njih, Rusija nije preduzela konkretne poteze u cilju poštovanja sporazuma iz Ženeve. Ona nije javno podržala sporazum, nije osudila postupke separatista koji pokušavaju da destabilizuju Ukrajinu niti je pozvala naoružane ekstremiste da mirno napuste zgrade državne adminsitracije koje su okupirali i polože oružje", poručila je grupa G7 u saopštenju koje prenosi AFP.

Umjesto toga, Rusija je nastavila da doprinosi eskalaciji tenzija retorikom koja sve više zabrinjava i prijetećim vojnim manevrima na granici sa Ukrajinom, navela je grupa G7.

"Mi ponovo oštro osuđujemo nezakoniti pokušaj Rusije da pripoji Krim i Sevastopolj koji mi ne priznajemo. Mi ćemo danas sprovesti pune pravne i praktične posljedice ove nezakonite aneksije, uključujući ekonomske, trgovinske i finansijske sankcije, ali one neće biti ograničene samo na te oblasti", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas