EP: Francuska ekstremna desnica mogla bi da pobijedi na izborima

FN bi mogao da osvoji 24 odsto glasova, ispred desničarske Unije za narodni pokret (UMP) (22 odsto glasova)
0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2014. 10:30h

Francuska ektremna desnica Nacionalni front (FN) mogla bi da pobijedi na predstojećim evropskim izborima, prenose danas francuski mediji najnoviju anketu.

FN bi mogao da osvoji 24 odsto glasova, ispred desničarske Unije za narodni pokret (UMP) (22 odsto glasova) i vladajuće Socijalističke partije (20 odsto glasova), navodi se u istržzivanju javnog mnenja.

Međutim, očekuje se da će samo oko 35 odsto Francuza izaći na izbore za Evropski parlament. Ti izbori će biti održani od 22. do 25. maja u svih 28 zemalja Evropske unije.

Ekstremna desnica je u usponu u Evropi. U Austriji, većina anketa pokazuje da će Slobodarska partija (FPO) osvojiti najmanje 20 odsto glasova, a ekstremisti iz holandske Partije slobode (PVV) 17 odsto. Antievropski talas je takođe snažan.

Partija Finaca, prema anketama, ima podršku 18 odsto biracca i na trećem je mjestu, a madjarska antisemitska stranka Jobik 21 odsto. Ekstremno desničarske stranke u Bugarskoj i Švedskoj takođe bi mogle da uđu u Evropski parlament. U sadašnjem sazivu Evropskog parlamenta, ekstremna desnica ima šačicu poslanika.

Međutim, FN i PVV mjesecima nastoje da okupe ostale populiste kako bi formirali grupu u narednom sastavu EP.

Bonus video: