Bombama na pijacu

Sirijska opozicija: "Vlast ubila 27 civila u vazdušnom napadu"

Današnji napad je izveden u okviru vazdušne ofanzive velikih razmjera na oblasti pod kontrolom pobunjenika širom provincije Alepo
4 komentar(a)
Sirija, Alepo, Foto: Reuters
Sirija, Alepo, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2014. 18:26h

U vazdušnom napadu snaga sirijskog režima na pijacu u jednom selu pod kontrolom pobunjenika u pokrajini Alepo na severu Sirije danas je ubijeno najmanje 27 osoba, među kojima troje djece, saopštili su opozicioni aktivisti.

"Broj osoba koje su ubijene u jutrošnjem vazdušnom napadu na pijacu u selu Atareb povećan je na 27, uključujući dvije žene i troje djece", saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a prenosi AFP.

Direktor ove organizacije Rami Abdel Rahman rekao je da su svi koji su ubijeni bili civili.

Opozicioni aktivisti su objavili video snimak na kojem su prikazane scene haosa, sa tijelima koja leže među ruševinama na pijaci.

Današnji napad je izveden u okviru vazdušne ofanzive velikih razmjera na oblasti pod kontrolom pobunjenika širom provincije Alepo, kao i na istoimeni grad, koja je otpočela polovinom decembra, navodi francuska agencija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u toj ofanzivi ubijeno na stotine ljudi, uglavnom civila, a hiljade porodica su prisiljene da napuste svoje domove.

Djelovi grada i pokrajine Alepo su izvan vojne kontrole od 2012. godine, podsjeća AFP.

Organizacija "Hjuman rajts voč" (Human Rights Watč) optužuje sirijski režim za katastrofu koju izaziva svojim vazdušnim napadima na tu oblast.

U sirijskom sukobu, koji je počeo u martu 2011. godine nakon što je režim predsjednika Bašara al-Asada preduzeo oštre mjere protiv demonstranata koji su tražili političke promjene, do sada je ubijeno više od 150.000 ljudi, a skoro polovina stanovništva je napustila svoje domove.

Preporučujemo za Vas