Hamas i Fatah se pomirili, Izrael obustavlja pregovore

Pomirenje Fataha, koji vlada djelovima Zapadne obale i Hamasa, koji vlada Gazom, okončaće višegodišnje podjele među Palestincima
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2014. 20:10h

Izraelski bezbjednosni kabinet odlučio je danas da obustavi mirovne pregovore sa Palestincima kao odgovor na sporazum o pomirenju Palestinske oslobodilačke organizacije predsjednika Mahmuda Abasa sa islamističkim pokretom Hamas, javili su izraelski mediji.

Prema navodima koje su izraelski mediji objavili poslije šestočasovnog sastanka bezbjednosnog foruma, Izrael će, takođe, nametnuti ekonomske sankcije Palestinskoj upravi, koja ima ograničenu samostalnu vlast na Zapadnoj obali pod izraelskom kontrolom.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nije želio da komentariše medijske navode, prenosi Rojters.

Premijer Netanijahu izjavio je ranije da jučerašnji sporazum o pomirenju dva palestinska pokreta znači da je palestinski predsjednik Abas izabrao "Hamas, a ne mir", prenosi AFP, uz podsjećanje da se Hamas, koji vlada Gazom, protivi mirovnim pregovorima sa Izraelom.

Izrael otkazao pregovore

Izrael je juče otkazao planiranu rundu mirovnih pregovora sa Palestincima ubrzo pošto je u Gazi postignut dogovor o pomirenju palestinskih rivalskih pokreta, prenio je Rojters.

Netanjahu (foto: Reuters)

"Izrael je otkazao večerašnji sastanak", saopštio je juče kabinet izraelskog premijera Netanjahua, ali nije naveo razloge za to.

Jučerašnji dogovor Fataha i Hamasa predviđa formiranje vlade nacionalnog jedinstva u roku od pet nedjelja i održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora za šest mjeseci.

Pomirenje Fataha, koji vlada djelovima Zapadne obale i Hamasa, koji vlada Gazom, okončaće višegodišnje podjele među Palestincima.

Sa druge strane, analitičari ocjenjuju da bi to moglo da osujeti mirovne pregovore Palestinaca sa Izraelom jer Hamas u načelu odbija pregovore sa Tel Avivom koji pak Hamas smatra terorističkom organizacijom.

EU pozdravlja dogovor

U međuvremenu, Evropska unija pozdravila je danas sporazum o pomirenju koji su su juče postigla dva rivalska palestinska pokreta, ali je istakla da mirovni pregovori sa Izraelom ostaju prioritet.

"Glavni prioritet EU je da se sadašnji pregovori nastave poslije 29. aprila", rekao je Majkl Man, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, govoreći o krajnjem roku za posredničke napore na čelu sa SAD u cilju postizanja mirovnog sporazuma između Palestinaca i Izraelaca, navodi francuska agencija.

Portparol Eštonove Majkl Man rekao je da je sporazum o pomirenju između palestinskih pokreta "važan element za jedinstvo buduće palestinske države i za postizanje dvodržavnog rješenja (sa Izraelom)".

Man je kazao i da EU pomno prati razvoj događaja i razmatra "detalje sporazuma i njegove primjene".

SAD ne odustaje od pregovora

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki odbila je da proglasi pregovore gotovim i rekla da SAD "i dalje pokušavaju".

Psaki je rekla da su i izraelski i palestinski zvaničnici povlačili poteze koji nisu pomagali pregovorima i izazivali više odlaganja u pregovorima.

Dodala je da je na dvijema stranama da odluče da li žele da nastave pregovore.

"Postoji mnogo mehanizama da se ovaj proces pomjeri unaprijed", rekla je portparolka Stejt departmenta. Ona je rekla da je američki državni sekretar Džon Keri danas u razgovaru s palestinskim liderom Mahmudom Abasom izrazio neslaganje s planovima za stvaranje koalicione vlade s Hamasom, koji SAD, EU i druge države smatraju terorističkom organizacijom.

Galerija

Bonus video: