"David protiv devet Golijata": Maršalska ostrva tuže nuklearne sile

Ta zemlja optužila je devet država sa nuklearnim oružjem za "flagrantno kršenje međunarodnog prava"
105 pregleda 2 komentar(a)
Maršalska ostrva, Foto: Shutterstock
Maršalska ostrva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.04.2014. 14:22h

Maršalska ostrva podnela su danas tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv SAD i još osam zemalja sa nuklearnim oružjem, zbog toga što nijesu ispunile svoju obavezu da pregovaraju o nuklearnom razoružanju.

Maršali, ostrvska republika u centralnom Pacifiku, 1950-tih godina bili su mjesto masovnih američkih nuklearnih proba, prenijela je agencija Rojters.

Ta zemlja optužila je devet država sa nuklearnim oružjem za "flagrantno kršenje međunarodnog prava", pošto nijesu nastavile pregovore kao što je zahtijevano na osnovu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. godine.

Posebna tužba protiv SAD predata je federalnom sudu u San Francisku, dok su tužbe protiv svih devet država predate Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Između 1946. i 1958. godine, SAD su izvele na ostrvima probe hidrogenske i atomske bombe, a najveći nuklearni test SAD izveden je 1. marta 1954. godine na ostrvu Bikini Atol sa oslobođenom energijom od 15 megatona.

Vlada Maršalskih ostrva saopštila je da je eksplozija bila 1.000 puta jača od one u Hirošimi.

Ministar spoljnih poslova Maršalskih ostrva Toni de Brum istakao je da se ta zemlja bori da više niko nikada na zemlji ne iskusi strahote i patnju koje je iskusio narod Maršalskih ostrva zbog nuklearnog oružja.

"Kontinuirano prisustvo nuklearnog oružja i strašan rizik koji preti svijetu, nas sve ugrožava", dodao je Brum.

Zemlje protiv kojih je podnijeta tuzba, pored SAD, su Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Izrael, Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja.

Bonus video: