Keri: Lakše je bilo za vrijeme Hladnog rata

Prema njegovim riječima, nove sile koje nastaju, snage poput radikalnog islama i previše propalih država, dramatično su zakomplikovale pejzaž
7 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2014. 17:44h

Američki državni sekretar Džon Keri je, govoreći o složenim izazovima sa kojima se Vašington danas suočava kao što su ukrajinska kriza, odnosi sa Rusijom, situacija na Bliskom istoku, ocenio da je "bilo lakše" tokom hladnog rata.

"Tokom hladnog rata...bilo je lakše nego danas. Izbori su bili manje raznoliki, manje komplikovani, bili su jasniji: komunizam, demokratija, Zapad, Istok, gvozdena zavjesa", rekao je Keri u Stejt departmentu, prenio je AFP.

Prema njegovim riječima, nove sile koje nastaju, snage poput radikalnog islama i previše propalih država, dramatično su zakomplikovale pejzaž, zahtijevajući takvu diplomatsku preciznost koja apsolutno nije bila potrebna prije više decenija.

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka "mogli smo da donosimo stvarno loše odluke, a da i dalje pobjeđujemo zato što smo bili jedina dominantna ekonomska i vojna sila", rekao je Keri.

"To više nije tačno", kazao je on.

Bonus video: